Parlagfű allergia: mit tehetünk?

A parlagfűre allergiások – a lakosság 10-20%-a – minden évben heteken át kínlódnak a kellemetlen tünetek miatt. A pollenallergiások háromnegyedének parlagfű allergiája (is) van, ráadásul a parlagfűre érzékenyek közül sokan ún. keresztallergiától is szenvednek: egyes ételek fogyasztása fokozza náluk a szénanáthás panaszokat csakúgy, mint bizonyos italoké.

Allergia ellen: Peralgin

Évről évre nő az allergiások, de legalábbis a valamire érzékenyek száma. Véleményem szerint ez főleg annak köszönhető, hogy nagyon eltávolodtunk a természettől, a természetes környezettől. Szerencsére azt is tapasztalom, hogy mind többen és bátrabban nyitnak az egészséges életmód felé – de van még mit helyre tenni a fejekben, hozzáállásban, tudatosságban.

Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése alapján a héten a parlagfű pollenkoncentrációja alacsony szintet ér el. Ez az érték azonban várhatóan emelkedni fog, hiszen a növény virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Írásunkban összegyűjtöttük a parlagfű allergiával kapcsolatos fontosabb információkat, melyek hasznos segítséget nyújthatnak a következő hetekben.

Változik a magyar pollenhelyzet?

Újjáalakult az Allergia és parlagfű kerekasztal, amely a parlagfű elleni védekezés lehetőségeivel, jogszabályokkal foglalkozik. Júliusban előadások, kerekasztal beszélgetések keretében beszéltek a hazai lehetőségekről. A parlagfű hamarosan virágzik, pollenjének koncentrációja augusztusban tetőzik, ezért még most kell  megtenni a megelőző lépéseket.

Parlagfű: árt vagy használ? (2.)

A parlagfű pollenje védőburokban „közlekedik”, ezért nem allergizál. Ezt a burkot azonban az ember tönkreteszi, emiatt lett közellenség e növényből. Mi lehetne a megoldás?

Parlagfű: árt vagy használ? (1.)

Irtása kötelező, neve egyet jelent az allergiával. De vajon biztos-e, hogy így van? A növény mindenesetre különleges és lehet, hogy ártó hatását mi magunk idézzük elő.