Parlagfű allergia: mit tehetünk?

A parlagfűre allergiások – a lakosság 10-20%-a – minden évben heteken át kínlódnak a kellemetlen tünetek miatt. A pollenallergiások háromnegyedének parlagfű allergiája (is) van, ráadásul a parlagfűre érzékenyek közül sokan ún. keresztallergiától is szenvednek: egyes ételek fogyasztása fokozza náluk a szénanáthás panaszokat csakúgy, mint bizonyos italoké.

Egyetlen növény képes mintegy egymilliárd pollenrészecskét kibocsátani egy szezon során, és kutatások szerint köbméterenként már 5-20 pollenszemcse is elég lehet ahhoz, hogy előidézze az allergiás panaszokat. A szemünk előtt zajló, mindinkább gyorsuló klímaváltozás ebből a szempontból is súlyosbítja a helyzetet, mert hatására időben kitolódik az allergiaszezon, valamint a légkörben található több szén-dioxid kedvez a növények, így a parlagfű fejlődésének is. Ezért ez a növény nagyobbra nő (és több pollent termel), mint korábban bármikor.

Mitől alakul ki keresztallergia?

A már említett keresztallergiák magyarázata az egyes ételekben található fehérjéknek, illetve a pollen fehérjéinek rendkívül hasonló szerkezetében rejlik. Ez a hasonlóság megtéveszti az immunrendszert, és a kritikus ételek, italok vagy allergiás reakciót váltanak ki, vagy esetleg súlyosbítják a már meglévő allergiás panaszokat.

Különösen érdekes a kamillatea esete. Tudjuk, hogy ez a kitűnő és népszerű gyógynövény tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő, nyugtató és az emésztést javító hatású. Igen ám, csakhogy a kamilla ugyanahhoz az Asteraceae növénycsaládhoz tartozik, mint a parlagfű, ezért a „keresztreaktivitási” problémák igen gyakoriak, és a fehérjék hasonlósága okán könnyen felléphet allergiás reakció: többnyire viszketés, orrfolyás jelentkezik, sőt akár csalánkiütések is megjelenhetnek. Emiatt tehát a parlagfűre allergiásoknak általában jobb elkerülniük a kamillatea iszogatását.

Az Egyesült Államokban igen népszerű természetgyógyász, dr. Axe hasznos étkezési, életmódbeli tanácsokat ad az allergiás panaszok mérsékléséhez. Mint írja, kamillatea helyett fogyasszunk kurkumateát, mivel remek gyulladáscsökkentő, ugyanakkor természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Fontos, hogy a szervezetünk ne száradjon ki, ezért igyunk napi 8-10 pohár vizet. Kerüljük az esetleg keresztallergiát kiváltó ételeket, italokat, inkább olyan étrendet kövessünk, amelyben bőven van gyulladáscsökkentő hatású, friss organikus zöldség és jó minőségű fehérje, például vadvízi lazac és biominőségű marhahús. Ezek allergiaellenes hatású ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak.

A háztartásban, otthon előforduló méreganyagok kiiktatása ugyancsak fontos. Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, illatszereket magukban foglaló mosó- és öblítőszerek, légfrissítők stb. használatát.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel. +36 30 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com/
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szívesen olvasna az allergiáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az allergia homeopátiás megközelítése (3.)