A tíz legjobb öregedést gátló fűszer

A 10 leghatásosabb gyógynövény és fűszer:

  • szegfűszeg (őrölt)
  • fahéj (őrölt)
  • jamaikai szegfűbors (őrölt)
  • almássütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűbors, szerecsendió, kardamom, gyömbér)
  • oregánó (őrölt)
  • sütőtökös sütemény fűszerkeverék (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom)
  • majoránna
  • zsálya
  • kakukkfű
  • olasz ínyenc fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű)

A fahéj csodája

A fahéjról már korábban bebizonyították, hogy több ok miatt is képes hatékonyan csökkenteni a vércukorszintet – valójában hússzorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt az emésztés során lassítja a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne, másrészt pedig növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. A kutatók nem zárják ki, hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként játszhat szerepet a 2-es típusú diabétesz kezelésében.

Általában igaz, hogy a gyógy- és fűszernövények kalóriatartalma alacsony, többnyire nem drágák, és különösen alkalmasak arra, hogy felpörgessük velük az elfogyasztott táplálék természetes antioxidáns és gyulladásgátló hatását.

A többnyire szintetikus étrend-kiegészítők, vitamin- és ásványianyag-pótló készítmények helyett sokkal egészségesebb alternatívát jelent a táplálkozási típusnak megfelelő, teljes értékű étrend, amelyben bőségesen helyet kapnak a gyógy-és fűszernövények – így ráadásul kétszeresére, vagy akár háromszorosára növelhetjük étrendünk tápértékét.

(Forrás: Top Ten Spices That Defend You Against Aging. Angolból fordította: Kolontár Elvira.)

Riasztó magyar adatok

A legújabb adatok szerint a cukorbetegség ma Magyarország lakosságának 6-7%-át érinti, és a betegeknek körülbelül a fele nem is tud a problémájáról. Hazánkban a statisztika a cukorbetegek számát félmillióra teszi, közülük 95% lehet 2-es típusú diabéteszes. A még fel nem ismert, tünetmentes 2-es típusú cukorbetegek száma nagyjából azonos az ismert betegekével.

Hazai adatok szerint a kezelt magas vérnyomásos betegeket tekintve a szénhidrát-anyagcsere zavar gyakorisága 39,1%, ezeknél a betegeknél különösen indokolt a diabétesz szűrése. A vizsgálatok igazolták, hogy a 2-es típusú diabétesz ugyanolyan rossz prognózisú, mint a szívinfarktus.

A diabéteszesek mintegy 80%-a szív-érrendszeri betegségben hal meg, háromnegyed részük koszorúsér-betegség következtében.

A cukorbetegek 2%-a 15 év alatt teljesen megvakul, mintegy 10%-uk pedig súlyos látóképesség-csökkenést szenved. Mivel a szem betegségei általában már korai stádiumban is kiszűrhetők, a látás további károsodása is megakadályozható – lenne.

(Forrás: http://www.datanet.hu/pharma/phorient/123/123diabet.htm)