Toxikus liszt, gombafertőzés

A biotermelés akadályozza a gombafertőzést

Míg a biotermelés feltételeit kötelező érvényű uniós jogszabályok pontosan és egyértelműen szabályozzák, addig a reform termékek előállításánál nincsenek ilyen szigorú feltételek és kontroll. A fentebb említett, fuzáriummal fertőzött müzli is az utóbbiak csoportjába tartozik. Az elnök felhívja továbbá a figyelmet arra, hogy „a biogabonákat valóban nem szabad kezelni a fuzárium gombákkal szemben vegyszerekkel (ezek maradékai súlyos egészségkárosító hatásúak lehetnek), ennek ellenére a rendelkezésünkre álló szakirodalmak adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a biotermékek gombatoxin szintje legtöbb esetben kedvezőbb, ritkán azonos, mint a nem biotermékeké (és szermaradék sincs)! Ennek a jelenségnek sok oka van, így például a biogazdaságok élő talajának természetes fertőtlenítő képessége lényegesen jobb, mint a hagyományos talajoké. Emellett a biotalajok kezelésére kiterjedten felhasznált mikrobiológiai trágyák blokkolják a gomba támadását, a sok műtrágyával nem lazítják fel (teszik fogékonyabbá) a növényi szöveteket, és a legfontosabb, hogy kötelező a vetésváltás (gabona után nem vethetnek gabonát), amely eljárások külön-külön, de együtt különösen jelentős mértékben akadályozzák a fuzárium gomba kezdeti fertőzését ” – jelenti ki az elnök.

A fertőzött lisztet bevonták

A Magyar Távirati Iroda közleménye szerint a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése során egy bajai székhelyű cég, a Diamont Malom International Kft. durumlisztjei közül kettőben megtalálták a fuzárium gomba toxinjait (fogyaszthatósági határidejük 2009. 12. 15., illetve 2009. 11. 28.). Az MTI-nek nyilatkozó Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, hogy nemcsak a kifogásolt termékeket vonták ki azonnal a forgalomból, hanem a cég minden olyan termékét is, amelyeket a kérdéses lisztfajtákból gyártott.

A szakember felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy aki közülük a fentebb megjelölt termékeket megvásárolta, de még nem használta fel, vigye vissza a vásárlás helyére, hogy ott kártalaníthassák. A kifogásolt liszt az ország bármely boltjában felbukkanhat, mert a gyártó nagykereskedőknek is árusított. A megvizsgált lisztben a fuzárium gomba toxinjának DON-változatát találták meg, amely csak nagy mennyiségben fogyasztva okozhat egészségügyi problémákat (hányást, hasmenést), ám hőkezeléssel, sütéssel, főzéssel a méreganyag elbomlik. A főállatorvos szerint ilyen tünetekkel jelentkező betegekről eddig a háziorvosok nem tettek jelentést.

(A DON határértéke 750 mikrogramm/kilogramm, de ez már százszoros biztonsági érték. Egy átlagos, 60 kg-os embernek – ahogy Süth Miklós fogalmazott – egyszerre „nagyon-nagyon sokat” kellene ennie a szennyezett ételből ahhoz, hogy a tünetek jelentkezzenek.)

Lóránth Ida