Csodaszer a kertből

A kapor kedvelt konyhai fűszernövényünk. Speciális aromája, szemet gyönyörködtető külleme és vitamintartalma miatt gyakran használjuk ételeinkben. Kevesebben ismerik viszont egészségvédő szerepét.

Az illatos kapor egynyári növény. Erősen fűszeres aromáját a benne lévő illóolajoknak köszönheti. Igen étvágygerjesztő, és komoly vitaminforrás. A kapor zöldjében nagy mennyiségben található C-vitamin, valamint egyéb vitaminok, ásványi sók és mikroelemek is. A kapor zöldjében sok a cellulóz, ezért, mint egy kefe, tisztítja a keményítőben gazdag ételekkel megtömött bélrendszert.

Mire jó a kapor?

Potencianövelő tulajdonságát már az ókori Kínában is ismerték, de tisztelték a kaprot mindenhol, ahol csak megtermett – az egyiptomiak, Latin-Amerika indiánjai, a keleti gyógyítók.

Szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait felsorolni is nehéz. Baktériumölő, görcsoldó, értágító; csökkenti a vérnyomást és a gyulladásokat; vizelethajtó, erősíti a szív működését; nyugtató és alvásjavító, köptető, epehajtó. Meggyorsítja a fekélyek és a posztoperatív sebek gyógyulását. Szélhajtó hatása miatt a csecsemőkori kólika kedvelt ellenszere a „kapros víz”.

„Gyógyító” élelmiszerként pozitív hatással van szinte minden életfunkciónkra. Segíti a szívet és az érrendszert, a kiválasztó-, vérképző- és emésztőrendszert, valamint a szem megfelelő működését. A kapormagból készült tea a kritikus napokon javítja a nők közérzetét. Szoptatós anyáknál a kapor elősegíti az anyatej kiválasztását.

Még a háziállatoknál, főleg a növényevőknél, például a lovaknál is haszonnal alkalmazható a szervezet általános erősítésére, az emésztés javítására, felfúvódás és gyulladások kialakulásának megelőzésére.

Ellenjavallatok

Számos kiváló tulajdonsága mellett erről a növényről azonban tudni kell, hogy terhesség alatt például nem szabad kapros készítményeket fogyasztani. A kismamák kérjék ki erről kezelőorvosuk véleményét. Alacsony vérnyomású betegeknek nem ajánlott a kapormagból készített tea, amely csökkenti a vérnyomást. (A szerkesztő megjegyzése: magyar forrásokból egyértelműen az derül ki, hogy a kapor fogyasztása igenis ajánlott a terhesség alatt is, semmilyen veszélyt nem jelent sem az anya, sem a magzat számára.)

Az egyszerű kaprot zöld fűszerként azonban bárki fogyaszthatja. Burgonyával, hússal, savanyított termékekkel… szinte mindennel, ami az asztalra kerül!

Jó étvágyat!

(Forrás: http://shkolazhizni.ru/archive/health/, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)