Tiszta szívvel

Sokan elfelejtik, hogy a szívrendellenességek általános következménye elsősorban nem a szúró mellkas vagy a nehéz légzés, hanem a hirtelen halál. A legtöbb esetben nincsenek figyelmeztető tünetek, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal.

Az Amerikai Szív Szövetség történetében először gyűjtötte össze azt a hét egészségügyi és életmódbeli tanácsot, amelyeknek megfogadásával immár nyugodt szívvel gondolhatunk a szívünkre. A lista szerint szívünk és érrendszerünk egészségének záloga, hogy:

  • nem dohányzunk
  • testtömeg indexünk ideális
  • sokat mozgunk
  • vérnyomásunk nem megy 120/80 fölé
  • vércukorszintünk nem haladja meg a 100mg/dl-t
  • a teljes koleszterinszintünk kevesebb, mint 200mg/dl
  • egészségesen táplálkozunk

A szívbetegség, a stroke megelőzhető

A szövetség reméli, hogy ezeknek a pontoknak a figyelembevételével 2020-ra az amerikai lakosság szív-és érrendszeri egészsége 20%-kal javul. Emellett bíznak abban is, hogy a tanácsok betartásával másrészről ugyanilyen mértékben fog csökkenni a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy stroke okozta halálok száma.

Dr. Joseph Mercola orvos szakíró blogjában az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adataira hivatkozik. Eszerint Amerikában évente több mint 631 000-en halnak meg szívproblémák miatt, 785 000 amerikai esik át élete első szívinfarktusán, míg 470 000 társuk már a másodikon. Minden anyagi vonzatot (kórházi és gyógyszeres kezelések, munkaerő-kiesés) figyelembe véve, dr. Mercola szerint az Egyesült Államoknak 2010-ben 316 milliárd dollárjába kerül majd ez a probléma.

Az orvos szakíró megdöbbentőnek véli a számokat, hiszen a szívbetegségek fenyegetését a legtöbb esetben könnyűszerrel ki lehet védeni – elég csupán egészségesen élni. Szerinte az Amerikai Szív Szövetség által közzétett lista elismeri ezt a tényt, bár nem minden pontjával ért egyet, sőt, szükségesnek véli annak kibővítését. Az alábbiakban közelebbről is megvizsgálja a 7-es lista tanácsait.

Az a bizonyos 7 tanács

1. Ne dohányozzunk!
Semmi kétség nincs afelől, hogy szívünket „koptatja” a dohányzás. Ha el szeretnénk kerülni a bonyodalmakat, jobb leszokni róla. Szakértők szerint ennek legbiztonságosabb módja, hogy azonnal letesszük a cigarettát, mindenféle segítség (tapasz, nikotinrágó, egyéb gyógyszerek) nélkül. Ne csapjuk be magunkat akkor sem, ha leszoktunk a dohányzásról. Tapasztalatok szerint az emberek, miután kiiktatták a cigarettát az életükből, mindenféle édes ételek élvezeteknek adják át magukat, így jutalmazzák magukat. Ez az inzulinszint emelkedésével jár együtt, ami megnöveli a szívinfarktus kockázatát, jobban, mint maga a dohányzás. Ebből az ördögi körből a helyes táplálkozással lehet kilépni, ezzel könnyebben tudunk megválni a nikotintól, illetve ez segít leszámolni a leszokás utáni stresszel is.

2. Vigyázzunk a kilókkal!
Egy 10 évig tartó kutatás kimutatta, hogy a halállal végződő szívbetegségek felének, míg a szerencsésebb kimenetelűek mintegy negyedének hátterében a túlsúlyosság, a magas testtömeg index, vagy a hasi elhízás áll. A testtömeg index azonban nem megbízható érték. Mivel a magasságot és a testtömeget méri egymáshoz, ez a szám akár egy sportoló és egy eltunyult ember esetében is ugyanaz lehet. A testtömeg index nem mutatja meg, mennyire hájas vagy éppen izmos az illető. A nagy has már inkább árulkodó lehet. Férfiaknál a derékbőség értéke 94 és 102 cm között túlsúlyosságról, míg az ennél nagyobb has már elhízásról tanúskodik. A nők esetében 80 és 88 centiméter a két kritikus érték.

3. Mozogjunk!
A sport csökkenti testünkben a gyulladást, és egyben a leghasznosabb tevékenység a hasi háj felszámolására. Mercola emlékeztet arra, hogy nem számít, vékonyak vagyunk-e, hiszen a belső szerveinket körülvevő háj továbbra is fenyegetést jelenthet szívünkre.

4. A szívbarát vérnyomás
Komoly következményekkel járhat, ha nem törődünk a vérnyomásunkkal. A magas vérnyomás miatt ugyanis megnő a szívbetegségek, illetve a stroke kialakulásának kockázata is. A magas vérnyomás annál is inkább veszélyes, hiszen jóformán nincsenek tünetei. A fejlett országokban 90%-kal nagyobb az esély a magas vérnyomás kialakulására. Ennek főbb okai életviteli sajátosságokban keresendők, amelyek az inzulinszint emelkedésével kapcsolatosak (például cukros ételek és magvak túlzott fogyasztása, sport hiánya.) Az ideális vérnyomás eléréséhez szükséges tennivalók között szerepel a koffeinről való leszokás, a testsúly normalizálása, a stressz kezelése, sportolás, napozás.

5. A szívbarát inzulinszint
A szénhidrátban magas ételek megnövelik a vércukor-, és ennek következményeként az inzulinszintünket is. Feldolgozott magvak, édességek túlzott fogyasztásával nehezebben sikerül majd leadni a felesleges kilókat, megszabadulni a káros hájrétegektől, különösen a has környékiektől, amelyek a szívünkre a legkárosabbak. Korábbi tanulmányok szerint a 100-125 mg/dl értékű éhgyomri vércukorszint 300%-kal növeli a szívkoszorú problémák kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akiknél ez a szám 79 mg/dl. Mercola szerint a normális vércukorszint 100 mg/dl alatt van, de a legideálisabb esetben inkább 80 mg/dl körül. Ennek elérésére csökkentsük a magvak, gabonafélék, édességek és a krumpli fogyasztását.

6. A szívbarát koleszterinszint
A koleszterinszint nem mutatja meg igazán, hogy ki vagyunk-e téve valamilyen szívbetegség veszélyének – leszámítva, ha az értékünk 300 vagy e fölötti. Így Mercola nem is ért egyet a Szív Egyesület hatodik pontjával. Fontosnak tartja leszögezni, hogy a koleszterinszint nem kiváltó oka a szívbetegségeknek, ezért nem is szabad leragadni a számoknál. Szerinte a HDL-szint relevánsabb érték. Ha a HDL-szint és a koleszterinszint arányát nézzük, az ideális érték ebben az esetben 1:4, míg az 1:10 arány már aggodalomra adhat okot. Ugyanilyen arányt vizsgálhatunk meg a trigliceridszint (a vérben lévő zsírféleségeket méri) és a HDL-szint között. Ebben az esetben a 1:49 arány alatti érték megnyugvásra adhat okot.

7. Táplálkozzunk egészségesen!
Az egészséges étrend egyénenként más-más, a táplálkozási alkatunkhoz mérten különbözik. Mercola egy korábbi cikkében három főbb típust (fehérjés, karbidos, vegyes) különböztet meg. Étlapunkon mindenképp szerepeljenek friss, természetes, lehetőleg biodinamikus ételek (valószínűleg azonos a nálunk organikusnak nevezett ételekkel – a szerk.), és a listának legalább az egyharmada álljon nyers táplálékból.

sziv2A 7-hez adjunk még 3-at!

Mercola doktor úgy véli, hogy az Amerikai Szív Egyesület 7-es listája három rendkívül fontos tényezőt figyelmen kívül hagy, pedig ezeknek a segítségével szívünk egészségesebben verhet.

1. Optimalizáljuk a D-vitamin szintünket
Vészjósló tanulmányok megállapították, hogy a legalacsonyabb D-vitamin-szintűek a különböző betegségek kialakulásának 120%-os növekedésével számolhatnak, a szívproblémák kockázata pedig 378%-kal nő. Ez a magas rizikó mégis egyszerű módon számolható fel: a D-vitamin szint optimalizálásával. Egy másik tanulmány olyan nőkön végzett vizsgálatokat, akik D-vitamin kiegészítőket szedtek. A kutatás következtetése, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata náluk a harmadára csökkent.

Minél több napfény ér minket, annál egészségesebb a szívünk és az érrendszerünk. Ez annak köszönhető, hogy a napozás alkalmával termelt D-vitamin olyan pszichológiai mechanizmusokat hoz működésbe, amelyek segítenek harcolni a szívbetegségek ellen. A napfény segít elkerülni az érelmeszesedést, beindítja a gyulladáscsökkentő citokinek termelését, és meggátolja az ér-simaizom növekedését.

2. Zárjuk ki az életünkből a stresszt
A szívbetegségek egyik kiváltó oka a stresszes élet és a felgyülemlett érzelmek. A düh, a bűntudat, a stressz, a szomorúság – minden olyan indulat, amelyektől rosszabbul érezzük magunkat – könnyen vezethetnek szívinfarktushoz, elhízáshoz, stroke-hoz. A világ legegészségesebb étrendje sem tudja ellensúlyozni azt a kárt, amelyet a felgyülemlett érzelmek okoznak. Stresszes állapotban megnövekszik a kortizolszint is, aminek következtében fölösleges kilókat fogunk felszedni a has környékén, ez pedig a szívbetegségek kockázatával jár együtt.

3. Tartsuk alacsonyan szervezetünkben a vas szintjét
A vas „oxidatív stresszt” okozhat. A vas magas szintje roncsolhatja az ereket és megnöveli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét. Ha a ferrditin szintünk 80 ng/ml alatti, akkor nincs ok az aggodalomra. Ellenkező esetben a legjobb, amit tehetünk, ha vért adunk. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor válasszuk a gyógyászati vérlebocsátást (flebotómia).

A szívbetegségek megelőzése és elkerülése tehát nagyon egyszerű (természetesen nem olyan esetekről van szó, amikor szervi elváltozás okozza a bajt – a szerk.), csupán foglalkoznunk kell magunkkal egy kicsit. Sokan elfelejtik, hogy a szívrendellenességek általános következménye elsősorban nem a szúró mellkas vagy a nehéz légzés, hanem a hirtelen halál. Legtöbb esetben nincsenek tünetek, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal.

(Forrás: The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure (JNC 7), angolból fordította: Heszky András)