Az online élet veszélyei

Nem régiben látott napvilágot egy video, amelyen egy 17 német fiú szó szerint őrjöngött a szobájában, mert édesanyja elvette az online játékához való hozzáférést. Egy másik fiú pusztán azért ütlegelte a gépet, mert a virtuális világban legyőzték.

Hódítanak az online játékok, közösségi portálok

20100408_video_games_fanA megdöbbentő kisfilmek arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek a fiatalok szó szerint már csak a virtuális világnak és abban élnek. Egyre több hír szól arról, hogy fiatalok egy-egy közösségi portálon róluk megjelent vélemény miatt lettek öngyilkosok, vagy azért rúgtak ki valakit a munkahelyéről, mert beteget jelentett, máskor azért, mert az alkalmazott munkába indulás előtt, reggel bejelentkezett a közösségi oldalra.

Sajnos hazánkban is egyre többen válnak függővé a közösségi portáloktól és online játékoktól, blogoktól. Hódítanak az online „közösségi” játékok, valamint egyes közösségi portálok és blogok is arról tanúskodnak, hogy sok fiatal szinte csak online éli életét. A függők a magánéletük szinte minden percét a képernyő előtt töltik, mert nem akarnak semmiről lemaradni, és gyakran „barátok” is csak online játékokon keresztül „találkoznak”. Lehet odakint verőfényes napsütés, ők az elsötétített szobában ücsörögnek és enni, aludni is alig állnak fel.

A közösségi oldalak káros következményei

20100408_e-loveElharapózott néhány igen kemény, hétköznapi életből vett fotós-videós portál „imádata” is, amelyeken kínos, megalázó helyzetben pózoló személyekről fotókat, videókat osztanak meg egymással a látogatók, leginkább szédült bulikról és bizarr kinézetű fiatalokról. A magukat kínáló fiatalok – sajnos gyakran önkritikát nélkülözve – fedetlen testtel, erotikus vagy éppen megalázó helyzetben mutatkoznak, olyan életeseményekről közölnek képeket, amelyek nem tartoznak másra. Ez nem csupán közönséges, ízléstelen, de személyi jogi problémákat is felvet, főként, hogy a képek gyakran fiatal vagy kiskorú személyeket ábrázolnak, és ezáltal akár maga a kép jogtalan közlése is bűncselekmény. Aki ezen szórakozik, az is részt vesz ebben.

Még ha az illető maga tölti is fel a képet az internetre, akkor is problémákba ütközhet, hiszen akár komoly veszélyeknek teheti ki magát. Sajnos tini lányok, fiúk és felnőttek sem számolnak a kínos következményekkel. A képeket felhasználhatják gátlástalan emberek, akik feltöltik az említett oldalakra, ezen gúnyolódnak, nevetnek. Saját társaik gúnyolódásának is kitehetik magukat, aminek akár szomorú vége is lehet, vagy ami ennél is rosszabb, bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Azzal sem számolnak, hogy az ilyen képek később potenciális vagy aktuális munkaadóik elé is kerülhetnek, és akkor lőttek a karriernek…

A tini filmsztárok már valós életre vágynak

Ezzel párhuzamosan egy ellenkező tendencia is elindult. Egyre több sztár és magánember dönt úgy, hogy közösségi portálokról és hírcsatornákról leiratkozik, vagy eleve el sem fogadja a meghívást, sőt, a tévéjét is kidobja, arra hivatkozva, hogy a virtuális élet, az internetfüggőség elveszi az időt és az energiát a valódi élettől.

Többek között Miley Cyrus, a The Last Song című film 17 éves főszereplője örül, hogy virtuális élet helyett valóságos életet él, és úgy véli, hogy nagyon jó döntés volt megszüntetni a Twitter-fiókját. A sztár a Movieline mozis portálnak tett nyilatkozatában elmondta, nagyon megunta, hogy mindenki értesül arról, mit csinál éppen. Szerinte nagyon visszás, hogy némely hírességek arra panaszkodnak, nincsen magánéletük, miközben ennek részben ők maguk az okozói, hiszen egész életüket kiposztolják a Twitterre. Ismeri ezt az állapotot, mert ő maga is azért volt szomorú, amikor aktívan twitterezett, hogy nincsen valódi, normális élete, miközben napi többtucat üzenetet írt a portálra arról, hogy éppen mivel foglalatoskodik.

„Élőben” élvezzük az életet!

élőbenA fiatal színésznő a barátain is látja, hogy a Facebook és a Twitter bűvöletében mennyire elszalad az élet az emberek mellett. Mióta online jelenlétét a minimálisra redukálta, sokkal hangsúlyosabban észleli, mennyi időt szánnak barátai arra, hogy helyeket, dolgokat fényképezzenek, majd közzétegyék, például a Facebookon, miközben az adott helyzetet, pillanatot nem élik át. Cyrus szerint az ilyen embereknek rengeteg képük lesz mindenről, de azzal még nem élik az életet, ha rögzítik minden pillanatát. A színésznő kortársainak azt javasolja, hogy élvezzék a pillanatot az életükben. Ne azzal foglalkozzanak, hogy azt mások számára elérhetővé tegyék. A már a közösségi oldalak bűvöletében élő tiniknek pedig azt tanácsolja, hogy ne legyenek internetfüggők, mert a net veszélyes, a legkevésbé sem szórakoztató, és csak elvesztegetik az életüket.

Természetesen, amíg rendeltetésszerűen használjuk a médiát, vagy munkánk kötelező része és teljesen tudatos, kontrollált, addig nem kell aggódnunk. Ha nem lépünk túl egy egészséges napi szintet, és élőben is látjuk a barátainkat egy tea vagy kávé mellett, tudunk élőszóban beszélni társainkkal, nem teszünk ki magunkról kínos, megalázó képeket az internetre, addig jó eséllyel rendben van az életünk. Önmagában az internet nem jó, nem rossz. Ha tanulásra, munkára, tájékozódásra használjuk, akkor sikerünk része is lehet.

(Forrás: Az internet miatt elpocsékoljuk az életünket)