Az ájurvédikus táplálkozás alapszabályai (2.)

Az evésnek élvezetet kell nyújtania. A kapkodva habzsolás, figyelmetlen táplálkozás fizikai problémákat okoz, de kedvezőtlenül hat érzelmeinkre, viselkedésünkre is. A megfelelő étkezésnek szolgálnia kell a test, a lélek, a szellem egészségét egyaránt.

Gyakorlati tanácsok a mindennapi étkezéshez

A minden mellett elszaladó, önmagán kívül semmire sem figyelő világban meg kell tanulnunk újra a rácsodálkozást, és igazából értékelnünk kell olyan dolgokat, amelyeket már rég nem veszünk észre. Igen, újra kell tanulnunk enni is, és a tanulásnak szabályai vannak.

E szabályok ismertetésével nem szeretnék senkit megfosztani az ételek nyújtotta örömöktől, de szeretném megszabadítani a tanácsokat követőket a nem megfelelő étkezés okozta fájdalmaktól, kellemetlenségektől, betegségektől. Az evés így minden szinten újra igazi élvezet lehet. De ezt az élvezetet se vigyük túlzásba.

Minden étkezés legyen ünnep. Adjuk meg a módját, élvezzük. Mozgassuk meg összes érzékünket. Fontos a látvány, a hangulat, a vonzó, változatos színek, textúrák, ízek és illatok. Nem csak az étel kinézete fontos, hanem a terített asztalé, sőt a tágabb környezeté is. Ha tehetjük, a terítéket „dobjuk fel” pár szál virággal. (Lehetőleg ne illatossal, hogy ne kavarja meg a szaglásunkat.)

Előre meghatározott időben fogyasszuk a három fő étkezést: a reggelit, ebédet és vacsorát. Fontos az étkezési ritmus megtartása.

Soha ne hagyjunk ki étkezést. Az éhezést az ájurvéda nem javasolja, mert megzavarja az emésztést. Ez alól akadnak kivételek, például böjt idején.

A könnyű reggeli elengedhetetlen. Ez szolgáltatja a szükséges energiát a napi tevékenységekhez. A legegészségesebb egy-egy gyümölcs, majd harminc perc múlva meleg kása vagy teljes kiőrlésű kenyér. A hideg tej, hideg gyümölcslé nem túl praktikus, még fel kell melegítenie a gyomornak, és reggel legtöbbünknek nincs erre felesleges energiája. Gyümölcsöt reggel vagy délelőtt jó enni, és feltétlenül önmagában.

Ebédeljünk dél és egy óra között. A védikus ismeretek szerint akkor a legkönnyebb megemészteni az ételt, amikor a nap legmagasabban jár az égen. Az emésztéshez hő kell, és ilyenkor a legforróbb a nap.

Az ebéd legyen a legbőségesebb táplálkozás.

Vacsorára válasszunk olyan ételeket, amelyek könnyen emészthetők.

Az utolsó főétkezést a lehető leghamarabb fogyasszuk el. A vacsora és a lefekvés között legalább 1 órának el kell telnie. A legjobb 3-4 órával az ágyba kerülés előtt enni, de 4 óránál több sem egészséges, mert nem túl kellemes éhesen elaludni.

Ne rágcsáljunk semmit a három étkezés között. Bizonyos alkatúaknak szakember javasolhatja a tízórait vagy uzsonnát, de azt is meghatározza, hogy mit és mennyit egyenek. Kibírhatatlan éhségérzetnél együnk gyümölcsöt magában, vagy magokat.

Használjunk sokféle fűszert, ezek támogatják az emésztést étkezés előtt, alatt és után. A gyömbér segít beindítani a gyomornedveket. Az édeskömény, ánizsmag rágcsálása evés után támogatja a gyomor munkáját, és felfrissíti a leheletet. Az pedig felsorolhatatlan, hogy az indiaiak hányféle friss és szárított fűszert, fűszervariációt használnak ételeikbe. Mind-mind serkenti az emésztést.

Fűszerek, élénkítők, helyi ételek

Frissből finomatA fűszerek: gyógynövények. Remek ízükön, illatukon kívül számos gyógyhatásuk is van, de a legtöbbnek étkezési méretekben terápiás hatása nincs. Ha nem használja mértéktelenül, nem árthatnak az egészégének. Ha azonban krónikus beteg, ha diétázik, egyeztessen orvosával, dietetikusával, hogy mely növényeket nem használhatja.

Koffeintartalmú, élénkítő italok nem ajánlottak az ájurvédában. Se kávé, se tea, se kakaó.(Kóla se!) Ma már Indiában is sokat teáznak, azonban régebben élénkítésre is egészségesebb gyógynövényeket használtak. Tudjuk, hogy ezen élvezeti szereknek jó hatásuk is van, de azt is tudjuk, hogy legtöbben már mértéktelenül fogyasztunk belőlük. Ha egészségesek vagyunk, úgy tűnik, mértékkel élhetünk velük jelentősebb károsodás nélkül, sőt az előnyös tulajdonságokat kihasználva. Ám, ha megroppant az egészségünk, a betegségtől függően próbáljuk meg teljesen elhagyni az élénkítőket.

Helyben termett vagy előállított élelmiszereket fogyasszunk. Bár rendkívül finom a banán vagy az ananász, itt, Közép-Európában nem terem. Gyomrunk könnyebben megbirkózik a számára (generációk számára) ismerős, megszokott növényekkel. Ha tehát kímélni akarjuk és könnyebb emésztést szeretnénk, válasszuk a nálunk is honos növényeket. Emellett a szállítás is hosszú, nagy a hatóanyagvesztés. Ráadásul minél messzebbről jön az áru, annál nehezebben tudhatjuk meg, milyen körülmények között termesztették. Ehetünk néha távoli tájakról érkező, különleges zöldségeket, gyümölcsöket, csak ne ez legyen étkezésünk alapja.

Frisset, a szezonjában

A tea frissít, áthangolKész termékek előállítása. Az élelmiszert a lehető legtermészetesebb formájában egészséges fogyasztani. Minél kevesebb beavatkozás, finomítás, adalékanyag, tartósítószer, színezék! A héj eltávolítása és a főzés azonban kivétel, ezek fokozzák az élelmiszer emészthetőségét. Indiában nagyon kevés növényt fogyasztanak nyersen. A fő étkezéshez kevéske salátát, teljesen érett gyümölcsöket javasolnak néha, magukban, de a nyers kosztot nem ajánlják.

Szezonális zöldségek gyümölcsök. Legjobb hatása, íze, illata a szezonjában szedett növénynek van. Létezik egy magyar mondás: Újdonság a hasamban, betegség a pokolban. Amikor ezt kitalálták, még nem voltak hóban termő paradicsomok. A szezonjában megjelenő, első igazán érett növények fogyasztásáról szólt. Bár rendkívül izgalmas télen epret vagy ribizlit enni, ezek ízben, hatóanyagban sem fogják megközelíteni a szezonjában leszedett gyümölcsöt.

A változás gyönyörködtet. Minden héten próbáljon ki legalább egy új élelmiszert, fűszert vagy elkészítési módot, hogy az ízlelőbimbók meglepő ingereknek legyenek kitéve. S ha izgalmasabbá teszi az étkezést, talán a nehezebb szabályokat is könnyebb lesz betartani.

Andolan