Az avokádó

Az avokádó gyümölcs rendkívül tápláló, és egyes táplálkozási tanácsadók szerint kiváló lúgosító étel. Kedvünk szerint készíthetünk belőle krémet, levest, salátát. Organikus avokádó olajat Afrikában évszázadokon át használtak bőrápolásra és más terápiás célra, ma pedig egyre több kozmetikumnak is része.

Az avokádó eredete

avocadoAz avokádó gyümölcs, alligátorkörte néven is ismert. Közép-Amerikából ered, ahol az őslakosok táplálékának szerves részét alkotta, Európában a spanyol bevándorlók terjesztették el, de kereskedelme csak a XX. században indult el. A legnagyobb termesztő Mexikó. Nagy termelőnek számít még az USA, azon belül főként Kalifornia és Florida, a Dominikai Köztársaság, Brazília és Indonézia is, de a 4 ország összesen termeszt annyit, mint Mexikó egyedül. Chilében szezonálisan megterem a gyümölcs, Kaliforniában decembertől szeptemberig lehet betakarítani, a csúcsszezon márciustól májusig tart.

Zöld és lilás (Hass fajta), rücskös héjú változata is létezik. A lila héjú egész évben megterem, és ennek magasabb az olajtartalma, krémesebb, mint a zöld változat. A zöld változat kevésbé olajos, és akkor is zöld marad a héja, ha megpuhul. Nagyon érzékeny a hidegre, ugyanúgy, mint a citrusfélék, ezért csak mediterrán és meleg éghajlaton marad meg, más szempontból azonban rendkívül ellenálló. Kevés gondozást igényel, és nagyon kevés rovar „ellensége” van. Maga a gyümölcs is nagyon érzékeny a hőmérsékletre, a fagyasztást nem tűri. Szállítása, tárolása az üzletekben igen körülményes.

Tápanyagban gazdag gyümölcs

Magas olajtartalma miatt néhány napon belül érdemes felhasználni. Főzni egyáltalán nem kell, sőt, kár lenne a benne található tápanyagokat főzéssel elrontani. Rendkívül gazdag A-, B1-, B2-, B5-vitaminban (panthoténsav), D-, E-vitaminban, ásványokban és nyomelemekben, fehérjében, lecitinben és zsírsavakban. Az avokádó minden más gyümölcsnél több fehérjét tartalmaz.

Vásárláskor válasszuk a keményet

fruit_bowlEgyszerre 1-2 közepes avokádót érdemes felhasználni, nagyobb vendégsereg esetén többet, és célszerű mielőbb elfogyasztani, még akkor is, ha hűtőben tároljuk, mert nagyon hamar megavasodik. Vásárláskor is inkább a kemény, zöldebb gyümölcsöt keressük, ne legyenek rajta vágások, karcolások, benyomódások, mert akkor hamarabb megromlik. Ha krémet akarunk készíteni, akkor csavarjuk be egy tiszta konyharuhába, kendőbe, és pár napra tegyük sötét, száraz helyre, míg megpuhul. Ha mód van rá, tegyük citrusgyümölcsök közé vagy banán mellé egy tálba, mert ezek etiléngázt párolognak ki, és ez segít megpuhítani az avokádót. Ha több avokádót veszünk egyszerre, minden nap ellenőrizzük az állagukat, és használjuk fel mielőbb. Az avokádó érés közben sok hőt bocsát ki, így a tál alján levő gyümölcsök hamarabb megérnek, mint a tetején lévők.

Elkészítése

Kiválóan illik hozzá a lila színű vöröshagyma, fokhagyma, lime- vagy citromlé, paradicsom, koriander, kömény, chili, cayenne bors, fekete bors, petrezselyem zöldje, vörösbor ecet. Ízesítsük tetszés és megérzés szerint. Ha salátának készítjük, adhatunk hozzá feta sajtot, ha krémnek, akkor tejfölt.

Vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magját. Távolítsuk el a héját, vagy kaparjuk ki kanállal a puha gyümölcs belsejét. A félbevágott gyümölcs nagy magja helyére mártást is tölthetünk. Csípős salsa szósszal kiváló reggelire, tízóraira. A még kevésbé érett gyümölcsöt meghámozva, feldarabolva salátába, tortilla tésztába is apríthatjuk más zöldségekkel: paradicsommal, paprikával, uborkával, kukoricával, reszelt répával, vagy tehetjük nyers paradicsomlevesbe, cukkínivel. A puhább, érettebb avokádóból akár egy villa segítségével könnyen finom és tápláló, nyers szendvicskrémet készíthetünk.

Guacamole mártás

guacamoleHozzávalók:

3-4 közepes, érett avokádó
1/2 csésze koktélparadicsom vagy 1-2 közepes paradicsom apróra vágva, esetleg paradicsompüré (natúr, lehetőleg sótlan,
nyers pürét szerezzünk be, ebből 1-2 evőkanállal elég)
1-2 evőkanál tejföl
1/4 apróra vágott vöröshagyma (ízlés szerint lehet több is)
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 db erős vagy csípős paprika (az eredeti recept szerint Anaheim, jalapeño, de bármelyik csípős hazai fajta kiváló),
távolítsuk el a magját és vágjuk egészen apróra
1/4 teáskanál őrölt kömény (ízlés szerint)
1/4 teáskanál chilipor vagy cayenne bors, csípős magyar paprikapor (ízlés szerint)
1 lime vagy citrom leve
koriander (ízlés szerint)
só, bors, ízlés szerint

A paradicsom kivételével keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, törjük össze villával vagy krumplinyomóval, és keverjük össze még habverővel is. Kóstoljuk meg, és ízesítsük még tetszés szerint. Adjuk hozzá a paradicsomot, és kenjük kenyérre vagy tálaljuk tortilla chips-szel, szárított „chips”-ekkel (magokból, kukoricalisztből, szeletelt, kiszárított zöldségfélékből magunk is készíthetünk egészséges chipseket), csíkokra vágott zöldségekkel.

A bőrtápláló avokádó

Az avokádó nemcsak elfogyasztva táplálhat bennünket, hanem külsőleg is. Rendkívül jó bőrtápláló, és hidratáló hatásának köszönhetően segít megelőzni a kiszáradást. Nem baj, ha nagyon megérik néhány szem avokádó, ha már nem kívánjuk megenni vagy túlságosan puha, használjuk fel tápláló arcpakolásnak.

Avokádó maszk

Hozzávalók: 1 db érett, nagyon puha avokádó
Készíthetünk maszkot magából a gyümölcsből is. Vegyünk egy jó érett avokádót, amit már talán nem is ennénk meg, kaparjuk ki a héjából kanállal a gyümölcs húsát, és keverjük pépesre villával vagy turmixoljuk össze. Kenjük az arcunkra a pépet, és hagyjuk rajta 15 perig, majd langyos vízzel öblítsük le.

Forrás: Avocados; Avocados and the „Best Ever” Guacamole, The „Best Ever” Guacamole – Year 2; angolból fordította: G.Á.