Kevesebb só – hosszabb élet (1)

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. A kutatások szerint, ha napi 3 grammra csökkentenék a só ajánlott napi mennyiségét, akár százezer ember életét menthetnék meg évente.

sos_etel2A kevesebb só életet menthet

A San Franciscó-i egyetem járványtani tanszékén szimulálták, mi történne, ha minden amerikai 3 grammra csökkentené a napi sófogyasztását. A New England Journal of Medicine szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint a hozzáadott só csökkentésével évi 60-120 000 szív- és érrendszeri megbetegedést, 54-99 000 infarktust és 32-66 000 szélütést lehetne megelőzni, továbbá 24 milliárd dollárt lehetne megtakarítani. Jelenleg a gyorséttermi és előfőzött ételek nagyarányú fogyasztása miatt – az USA-ban és Európában is – akár a napi 10 grammot is elérheti a fogyasztás, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott mennyiség duplája. New Yorkban öt éven belül a kész ételekhez és az éttermekben készülő ételekhez adott só mennyiségét a jelenlegi 25 százalékára akarják csökkenteni. A mozgalomhoz több ország is csatlakozott már: Nagy-Britannia, Franciaország, míg Olaszországban az egészségügyi tárca indított kampányt azért, hogy kevesebb só kerüljön a kenyérbe és ez a csökkentett sótartalmú kenyér kerüljön egyre több szupermarket és pékség polcaira.

A készételek sótartalma több, mint hinnénk

Valamennyire mindenki csökkentheti a saját konyhájában is az ételekbe kerülő só mennyiségét, azt azonban csaknem lehetetlen meghatározni a kezdeményezések hiányában, hogy a gyártók mennyit kevernek a készételekbe. Elég csak arra gondolni, hogy 100 g kenyérben akár egy gramm só is lehet, nyers sonka esetén 1,8 g, szalámiban akár 4-5 gramm is. A legfőbb bűnösök azonban a készételek, melyekben a sót más neveken álcázzák az élelmiszercímkék feliratain (nátrium vagy nátrium-klorid) és a feltüntetett mennyiséget bátran megszorozhatjuk 2,54-el, így 100 gramm zacskós levesben lehet akár 10 gramm só is. A halmozódás elkerülése érdekében mindig ellenőriznünk kellene a valóban jelen lévő só mennyiségét, és elkerülni a leveskockákat. Mindegy, hogy növényi vagy állati származékok ezek, tele vannak nátrium-glutamáttal, gyakran akár a teljes tömeg felét is ez az adalék teheti ki. A sydneyi egyetem munkatársai több mint 7200 féle ételt elemeztek és hatalmas eltéréseket tapasztaltak ezek között, de szinte minden esetben kétszer-háromszor több volt a készételekben található só mennyisége az ajánlott napi mennyiségnél. A különféle kész és fagyasztott burgonyák esetében nem kevesebb, mint százszorosa is lehet a hozzáadott mennyiség. A gabonák, zöldségek, gyümölcsök esetén volt a legkisebb a hozzáadott mennyiség: 0,2 gramm 100 grammban, termékenként. Ezek káliumtartalma pedig, szerencsére képes ellensúlyozni a nátrium felszívódását.

Folytatjuk…

(Forrás: La battaglia del sale, olaszból fordította: G.Á:, Kevesebb só – elkerülhető kockázatok)