Tisztító eljárások Indiából

Az indiai hagyományok szerint a legtöbb gyógyító kezelés felesleges vagy ideiglenes hatású, ha nem távolítjuk el előtte a szervezetből a méreganyagokat. Az ájurvédikus és a jógikus komplex tisztító eljárások egy tőről fakadnak, azonban némileg eltérnek egymástól. Az előbbit pancsakarmának, az utóbbit satkarmának nevezik.

Megelőző és gyógyító hatású módszer mindkettő. Céljuk a harmónia megőrzése, helyreállítása, az egyensúly megteremtése. A terápiák ugyan ma már nyilvánosak, de az apró, bár nagyon fontos részletek szájról szájra, tanítóról tanítványra hagyományozódnak. Ne vágjunk bele egyedül, csak szakképzett ájurvédikus orvossal vagy erre képzett jógaoktatóval, mert nagyon veszélyes lehet! A gyakorlatok személyre szabottak. Fontos a mennyiségük, időtartamuk, sorrendjük, és bizonyos esetekben nem mindegyik ajánlott.

A méregtelenítés lázas betegen, legyengült állapotban nem javallt, csak kifejezetten orvosi ajánlásra, várandós kismamáknak, illetve szoptató anyukáknak a legtöbb gyakorlat tilos.

Javasolható többek között légúti problémákra, allergiára, bőrproblémákra, emésztőrendszeri panaszokra, de nagyon óvatosan kell eljárni például szívproblémák és cukorbetegség esetén.Indiai bölcs

Pancsakarma

A Pancsakarma jelentése: öt cselekvés (kezelés). Az ájurvédán belül is különböző hagyományok terjedtek el, de lássuk az öt legfőbb gyakorlatot:
– Terapikus hányás – Vaman
– Hashajtás – Virechan
– Beöntés – Basti vagy Vaszti
– Felső légút tisztítás vagy szippantás – Nasya
– Vércsapolás – Rakhta Moksa, egyes helyeken ezt az izzasztás váltja fel.

A tisztító terápia időtartama a pár napostól a több hetesig, hónaposig terjed, de mindenképpen jól megalapozott és teljesen előkészít a gyógyító eljárásra.

Előkezelés:
– Olajkezelés
– Reggelenként tisztított vajat (ghí), vagy orvosi célokat szolgáló olajat fogyasztanak
– Gyógynövényes olajos homlokleöntés – Sirodhara
– Fej leöntés – Sirovaszti
– Izzasztó terápiák
– Masszázsok
– Étkezési szabályok
– Elvonulás, pihenés, meditáció

Fő kezelés:
A már említett öt eljárás vagy csak pár gyakorlat, személyre szabottan.

Utókezelés:
Például meditáció, masszázs, borogatások, speciális regeneráló diéta.

Ezután következhet a betegség tényleges kezelése, mely tartalmazza többek között a gyógyszeres terápiákat, az étrend beállítását, a jógatesttartások (ászanák) kiválasztását.oregember

A Pancsakarma rendkívül összetett, bentlakásos kezelés, szigorú ellenőrzés alatt. Az ájurvédikus tisztító eljárásokat csak orvos végezheti. Magyarországon, bár már vannak az ájurvédában jártas orvosok, a teljes terápiát nem nagyon találhatjuk meg a gyógyítói palettán, csak kiemelt részeit. A leggyakoribbak a masszázsok és gyógynövényes, olajos kezelések, amelyek ugyan hasznosak, de a teljes terápia hatását meg sem közelítik.

Satkarma

A jógikus hagyományokban a tisztítást Satkarmának (hat cselekvés, kezelés) nevezik. A módszerek a hatha jóga részét képezik. Mind a hat eljárásnak többféle gyakorlata van. A cikkem irodalomjegyzékben található Ászana, Pránájáma, Mudrá, Bandha című könyv leírásai a gyakorlatokról ugyan nagyon pontosak és részletesek, jól követhetőek, azonban vezető nélkül senki ne kezdjen bele.

1, Orrjáratok tisztítása – Nétí, vízzel, ghível, olajjal, vizelettel vagy vékony fonallal
2, Komplex belső tisztítás – Dhauti. Számos dhauti eljárás létezik. Komplex gyakorlatsorokból állnak, melyeknek fontos része az előkészítés és a levezetés is. Meghatározzák többek között az étkezés milyenségét és idejét, a pihenést, az ajánlott napi, sőt heti, havi feladatokat is.
– Béltisztítás-vízzel
– Vízhányás
– Szövetszalag lenyelése
– Gyomor tisztítása vízzel
– Belek tisztítása levegővel
Egyes rendszerekben ide tartozik a fül, a fogak tisztítása, valamint a nyelv ledörzsölése is.

3, Hasi szervek erősítése, belső masszírozása – Naulí. Ez az a mozdulatsor, amit az indiai fakírokról készült összes filmben láthatunk. A Naulí a has különböző izmainak behúzása, összehúzása, forgatása és légzésszabályozás.

4, Vastagbél átmosás, tonizálás – Baszti vagy Vaszti.
– Eszköz nélkül, a végbél záróizmokkal víz felszívása, kezdőknek kis cső segítségével
– Száraz levegő beszívása.

5, Az agy tonizálása – Kapálabhátí
– Légzéstechnikákkal
– Vízfelszívással és kifújással

6, A koncentráció erősítése – Trataka. Orrhegyre, szemöldökközpontra, fényre, tárgyra, irányra koncentrálja a tekintetet, pislogás nélkül, rezzenéstelenül. (Ezt a gyakorlatsort a szemtréning eljárások is alkalmazzák látásjavításra.)

A jógikus eljárások bizonyos részeit el lehet végezni felügyelet nélkül, ha már megtanultuk. Azonban ezt sem szabad könyvekből vagy szakképzetlen vezetőtől elsajátítani. A hozzáértő, képzett jógaoktatók személyre szóló, egyedi tanácsokkal látnak el és vigyáznak a biztonságra.

Magyarországon például a Szatyananda Jóga Alapítvány programjain lehet bővebb ismereteket szerezni és gyakorolni szakavatott felügyelet mellett.

Az eljárásoktól nem kell megijedni, hisz nem kell mindenkinek szövetdarabot tenni a torkába vagy madzagot az orrába, illetve vizelettel orrot tisztítani. Ha egy gyakorlat rémisztő vagy undorító a számunkra, megbeszélhetjük a vezetőnkkel, és vagy kiválthatjuk, vagy segítséggel, apró lépésenként eljuthatunk a számunkra megfelelő megoldásig.Meditálni bárhol lehet

Kiegészítő tisztító kezelések

Néhány gyakorlat a számtalan lehetőség közül, melyeket biztonságban végezhetünk otthon, egyedül, ha már tudjuk a módját.

Test tisztítása, ápolása. A higiénia alapvető. (Bár néhányunknak még a kézmosást is újra kéne tanulni.) Az ápolásnak rengeteg, számunkra megfelelő módja van: a lemosásoktól a pakolásokig, a krémektől a szaunáig, a sporttól a relaxálásig.
Olajos szájöblögetés. Reggel 5-10 percig olajat forgatunk a szánkban, szívogatjuk a fogaink között és gargarizálunk vele. Utána alaposan kiöblítjük a szánkat, fogat mosunk. Indiában érlelt szezámolajat használnak e célra. Dr. Török Szilveszter, a természetgyógyászok doaenjének javaslata a hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj, valamint az tanácsolja, hogy a használt olajat a wc-be köpjük, mert erősen mérgező.
Nyelvtisztítás. Erre többféle, már nálunk is kapható célszerszám létezik, de megteszi a műanyag kanál is, amivel lekaparjuk a lepedéket a nyelvünkről.
Légzőgyakorlatok – Pranajamák. Ezeket érdemes először jógatanártól megtanulni, és fokozatosan haladni, nehogy túlterheljük a tüdőt.
Speciális, számunkra összeállított ászana sor. Az elsajátítás után naponta végezhetjük.
Éneklés. Tisztítja a tüdőt, a légutakat, a szívet és az elmét. Az indiai hagyománykövetők kirtanokat énekelnek. Ez igazából felemelő, de nem magányos műfaj (ha van rá mód, gyűljünk össze többen, úgy még erősebb a hatás), azonban bármilyen dal, dallam éneklése akár egyedül, akár társaságban, jót tesz a testnek és a léleknek.

A módszerek egy része csak a fizikai test megtisztításának tűnik, de tudnunk kell, hogy ami fizikai szinten elindult, az más szinteken is megjelenik. Ha azonban teljes méregtelenítést szeretnénk, a lehető leghatékonyabban, akkor a gyakorlatokat megfelelő tudatossággal végezzük, és hajtsuk végre a lelki és szellemi rendrakást, portalanítást és fertőtlenítést is. S az sem árt, ha ezt a nagytakarítást közvetlen környezetünkben is elvégezzük.

Andolan

Irodalomjegyzék:
www.satyananda.hu
Swami Satyananda Saraswati: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha
Yoga Publication Trust 1996, /Satyananda Yoga Magyarországon Alapítvány 2006)
Dr. Vasant Lad: Ayurvéda Az öngyógyítás tudománya (Édesvíz Kiadó)
Ernst Schrott: Ájurvéda minden napra (Magyar Könyvklub)