Az ájurvédikus böjt (1)

Az indiai tanítások szerint mindenki megőrizheti egészségét, aki figyel a teste reakcióira és felismeri szervezete valódi igényeit. Ennek nagyszerű eszköze többek között a böjt. Keleten azonban ez a szó manapság többet jelent, mint nálunk. Nem létezik szellemi, lelki aspektus nélkül.

Mit is értünk a böjtön?

A böjt a mai szóhasználatban általánosan a nem evést, kevés étel fogyasztását, meghatározott élelmiszerek kerülését jelenti, korlátozott ideig. Divatos és mindenki által ismert fogalommá vált. Egészségügyi és esztétikai ügy, a fogyás nagyágyúja. Mára elvesztette lelki, szellemi jelentőségét, sokszor csak a test kínzására való, gyakran életveszélyes módszer.

Eredetileg ennek az időtlen idők óta ismert cselekvésnek, vagy éppen nem cselekvésnek az igazi célja a megtisztulás volt. Ősi gyógymód, mely testileg, szellemileg is megerősít, egészségessé, stabillá tesz, a szabadság elérésének eszköze.

Böjtölnek a hinduk, muzulmánok, keresztények, zsidók. Az idők folyamán azonban sok mindenben gyengültek, változtak a vallási tiltások. Úgy tűnik, az egyházak többsége kényelmesebbé, népszerűvé próbálja tenni a böjtöt, és eközben sokszor a lényeg felejtődik el.

Ha e meghatározott időszak alatt nem esznek húst, de luxus ételeket fogyasztanak vagy egésznap nem étkeznek, de alkonyat után pukkadásig megtöltik a gyomrukat, akkor nemcsak a lényeg, a lemondás tűnik el, hanem fizikailag és szellemileg is éppen az ellenkezője következhet be. Csak ártanak maguknak.

A böjt nem azonos a mértéktelen koplalással

A mértéktelen, át nem gondolt koplalás sanyargatja a testet, sőt életveszélyes is lehet, ha nincs mögötte elég ismeret, támogatók és lelki háttér. A böjt hit, áldozat és tudatosság nélkül csak egy fizikai folyamat, amely jó esetben elindíthatja a tudatosodást, a spirituális megtisztulást, azonban legtöbbször csak kudarcot hoz, még a kitűzött fizikai cél elérésében is. A kilók visszajönnek, önmérgezés, teljes legyengülés, nagyfokú ingerültség, agresszív viselkedés és mértéktelen habzsolhatnék következhet be.A böjtben fogyasszunk sok zöldséget

A böjt katartikus, felemelő, megtisztító erejű. Jóval több a fizikai táplálék megvonásánál: feláldozás, önmérséklet, önuralom, lemondás. Tehát nagy iskola: tanulás, önmegismerés és tökéletesre (istenire) törekvés. Megnyílás, melyben változik kapcsolatunk magunkkal, a világgal és az „evilág-felettivel”. Az egyik legfontosabb elsajátítható, megerősíthető tulajdonság a mértéktartás, és ha ezt igazából átéljük, megtanuljuk, az élet minden területén hasznunkra lesz.

Érdemes megfogalmazni, hogy mi a legfontosabb szellemi a célunk a böjttel: az önuralom képességének megszerzése, a lemondás megtanulása, az igények, vágyak csökkentése, igazi szükségletek felismerése. Bármi legyen is, teljesen más lesz, ha ezért tudatosan küzdünk. Könnyebben viseljük a megszorításokat, és valódi eredmény várható minden szinten. Talán közben rájövünk saját testünk-lelkünk jelenlegi állapotáért való felelősségünkre.
Ezek nélkül a böjt csak fogyókúra, diéta, koplalás.

A böjt alapfajtái

A fogyasztás minősége és mennyisége szerint osztályozzuk:

  • Teljes böjt – se szilárd, se folyékony étel, víz sem (rövid ideig)
  • Teljes vízböjt – csak víz és gyógynövényes tea
  • Léböjt – gyümölcslevek, zöldséglevek hígítva
  • Tejböjt – csak tej, folyékony tejtermékek, pl.: író, joghurt hígítva
  • Zölsdég böjt – csak gyökérzöldségek
  • Meghatározott ételek nem fogyasztása adott napokon
  • Napi egyszeri evés (általában alkonyat után)
  • Napi egyszeri jóllakás.

Ugyanebben a sorrendben gyengülnek a böjt szellemi és fizikai hatásai. Ma már megtalálható mindenféle elvonás a „böjtpalettán”, például a szénhidrát, a zsiradék elhagyása, azonban ezek közül sok újítás nagyon veszélyes a szervezetünkre.

A böjtnek nem az evésre vonatkozó korlátai ezerfélék lehetnek. Az, ami számunkra a legnagyobb lemondás, legnehezebb feladat, az a legértékesebb. Legyen az a tévézés, dohányzás, internetezés, autózás, bulizás, káromkodás, negatív gondolatok – ha képesek vagyunk ezeket legalább erre az időre mellőzni, az hosszú távon megerősíthet.

Az indiai ősi tudomány minden szinten tanácsokat ad a böjtölőnek. Ezek nagyon személyre szabottak. Van azonban néhány tanács, ötlet, amelyet mindenki alkalmazhat.

Az ájurvéda böjtös javaslatai

Ha a Pancsakarmát (teljes tisztító eljárás, lásd korábbi, Védikus tisztító eljárások című cikk) nem tudjuk elvégezni, a böjt lehet a rendkívül hatékony alternatívája. Eltávolítja a felhalmozódott mérgező anyagokat a testből, az elméből és az érzelmekből (a méreg szinonimája a düh). Javítja az általános működést, belső nyugalmat ad, növeli az életerőt, energiát, erősíti a szervezet önvédelmét és fejleszti a „belső gyógyítót”. (A Pancsakarmát Indiában sokaknak egészségügyi állapotuk miatt nem ajánlják, nálunk pedig – tudtommal – a teljes eljárás még nem lelhető fel a gyógyító módszerek között.)Egészséges folyadék minden mennyiségben!

Teljes vízböjt másfél napnál tovább nem javasolt, csak speciális estben, orvosi felügyelet mellett.

Lázas állapotban, nátha és gyomorfertőzés esetén jót tehet rövid ideig. Ezt a szervezet jelzi is, ilyenkor nem kívánunk enni. Nem is érdemes erőltetni, jót tesz egy kis pihenés az emésztőrendszernek. A lábadozás idején azonban, a felépülés időszakában már nem javallt, akkor szép lassan, de táplálni kell a szervezetet (diéta).

Ki mikor, hogyan böjtöljön?

A böjt hossza és milyensége alkatfüggő is. A vata alkatúaknak nem javasolják három napnál hosszabb ideig, mert legyengülnek, fáradtak és idegesek lesznek. A pitta se lépje túl a négy napot, de a kapha típus hosszabb böjtöket is tarthat. Ne felejtsük, hogy ritka az egy dósás személy, a legtöbben kevert alkatúak vagyunk. Ha pár naposnál hosszabbra tervezi a programot, nagyon figyeljen szervezete jelzéseire, és kezdőként ne vágjon bele azonnal több hetes böjtbe (főleg felügyelet nélkül), csak szépen, fokozatosan. Minél hosszabb a böjt, legyen annál hosszabb a be- és levezetés is.

Az ájurvéda heti egyszer javasolja a szilárd élelem elhagyását, és nagyobb böjtöt az évszakok váltásakor, leginkább a tavasz nyárba és a nyár őszbe fordulásakor. Meghatározott vallási napokon a böjt még hatásosabb, a védikus orvoslás által ajánlott éves programot az ünnepek teljesen lefedik.

(Folytatjuk)

Andolan

Felhasznált irodalom: http://www.vedicsociety.org/10-day-ayurvedic-balancing-detoxing-fast-a-298.html
http://www.satyananda.hu/ujsag/2006-12-ujsag.pdf
Dr. Oberkamp Mária Ájurvéda a mindennapokra
Dr. Vasant Lad Ayurvéda az öngyógyítás tudománya