Pollenallergia és csokoládé

Tudta Ön, hogy aki allergiás a parlagfűre, annak kerülnie kell a görögdinnyét és a csokoládét, és a poratkára allergiások jobban teszik, ha nem esznek rákot? Fontos információk, amelyeket gyakran elfelejtenek közölni velünk.

A fejlett országokban, becslések szerint, minden negyedik ember szenved ételallergiában. A valódi ételallergiás reakciók aránya azonban a gyerekek körében csak kb. 3-10%, felnőtteknél 1-2%. A legtöbb élelmiszerhez kötődő reakció élelmiszer-összeférhetetlenségre vezethető vissza.

Mi az ételallergia?

Az ételallergia azt jelenti, hogy az immunrendszer tévedésből veszélyes anyagnak gondolja a bevitt élelmiszert vagy valamely alkotóelemét, és védekezésként ellenanyagot (hisztamint) kezd termelni. A válaszreakció rendszerint közvetlenül az élelmiszer elfogyasztása után jelentkezik, először az ajkakat, a nyelvet, a szájüreget, a torkot érinti. Szinte bármely ételre vagy alkotóelemére lehetünk allergiásak, vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek gyakrabban okoznak allergiás tüneteket. Ilyen például a tehéntej, a tojásfehérje, a szója, a kagyló, a földimogyoró, a dió, a kakaó, a búza, a paradicsom, a szilva, a barackok, az eper, a málna.

Vannak esetek, amikor a beteg nem magára az élelmiszerre allergiás, hanem az annak emésztése során keletkező vegyületekre. Ilyenkor a tünetek órákkal az étel elfogyasztása után jelentkeznek.

20100607_etelallergiaFigyeljünk a keresztallergiára

Az ételallergiánál jóval gyakoribb keresztallergia esetén bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Például, aki allergiás a parlagfűre, hasonló tüneteket produkálhat mondjuk görögdinnye fogyasztása esetén is. Keresztreakció nem mindig lép fel, viszont felléphet, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén.

Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is, melyek például pollenszezonban erősíthetik a pollenallergiát. Magas hisztamintartalmú ételek és italok például a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé.

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni , ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Érdemes ezeket kivizsgáltatni, és a továbbiakban elkerülni ezeket az élelmiszereket.

Különösen gyakori a nyírfapollen-allergiások összeférhetetlensége többek között az almával, diófélékkel vagy eperrel.

Főbb keresztreakciók

parlagfű – dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán
nyírfa – alma, körte, paradicsom, sárgarépa, zeller, eper, málna, szeder, őszi- és kajszibarack, cseresznye
pázsitfüvek – rozs
őszibarack – sárgabarack, banán, szilva, guava
kesudió – kakaó, kávé
fekete üröm – kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi, kamilla, napraforgó, burgonya, fokhagyma, fahéj, petrezselyem
kapor – zeller, üröm, banán
hal – az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei
diófélék – szezámmag, rozsliszt, pisztácia, napraforgómag, kivi
mogyoró – dió, mandula, az összes többi olajos mag
pázsitfű pollen – kukorica pollen, ananász, rozs, fűszerek, paradicsom, dinnye
poratka – rákfélék
latex – citrusfélék
alma – burgonya, sárgarépa, nyírpollen
fokhagyma – vöröshagyma, spárga
gabonafélék pollenjei – pázsitfüvek pollenjei
zöldborsó – hüvelyesek
sárgarépa – zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokadó, ananász
gabona – az összes többi gabona

Tejallergia esetén gyakori a keresztallergia a szójával, más állatok tejével, a szarvasmarha húsával, bőrével

Tojásallergia esetén gyakori a keresztallergia más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, szárnyasok tollával, papagájjal, sirállyal.

A legbiztosabb megoldás mind az ételallergia, mind a keresztallergia esetében: ki kell zárni az étrendből azokat az élelmiszereket, amelyek egyszer már allergiás reakciót váltottak ki a betegnél. Ez azonban sokszor szinte lehetetlen. Az élelmiszeripari termékek csomagolásán nem mindig tüntetnek fel minden színezéket, konzerváló szert és adalékanyagot, így nehéz a tájékozódás. Elővigyázatosságképpen próbáljuk a jól bevált, ismert élelmiszereket vásárolni, vagy amit tudunk, magunk készítsünk el, megbízható alapanyagokból.

(Részlet a Gyógyító diáták című könyv 1. kötetéből. Megjelent a Puedlo Kiadó gondozásában, allergie-ratgeber.de  németből fordította: H. O.)

Bővebben olvashat a témáról az Allergia menüpontunkban.