Ájurvédikus masszázsok (1.)

A masszázs nemcsak élvezeti, szépészeti szolgáltatás. Bár kétségkívül kellemes, kényeztető kezelés, remek módszer számos betegség gyógyítására is. A keleti és nyugati masszázsok között a fő különbség, hogy míg a nyugati csak a fizikai testet kezeli, a keleti az energetikai rendszert is.

A szépség-egészség masszázs és a terápiás masszázs között is különbséget kell tennünk. A beteg test (lélek) kezelése sokkal nagyobb gondosságot, szakmai tudást igényel, mint az egészséges ápolása, karbantartása. Érdemes orvosi felügyelet mellett, folyamatosan a kliens állapotához igazított eljárásokat alkalmazni.

Az ájurvédikus masszázs a pancsakarma (tisztító eljárás) része. Mindig személyre szabott és kiegészíti az orvosi kezelést. A speciális, nemcsak lazítást szolgáló masszázsokat sokféle betegség esetén írja fel orvos, kifejezetten gyógyító eljárásként.

Indiában azonban a masszázs a mindennapi higiénia, a napi rutin része is, az egészség egyik elengedhetetlen feltétele. Úgy tűnik, a hagyományőrző helyeken (legfőképpen vidéken) a masszázs az ösztönös tudás része. A csecsemő simogatásától az idősek gondozó masszírozásáig, a családtagok egymást gyógyító, szerető érintésétől az önmasszázsig minden formáját már korai gyermekkortól látják, érzik és gyakorolják.

A helyszín varázsa...Az ájurvédikus masszázs hatásai

Az ájurvédikus masszázs elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatainak működését. Javul az általános egészségi állapot, a szervezet immunitása fokozódik. Megszűnnek bizonyos krónikus betegségek, illetve enyhülnek a tünetek. A masszázs lassítja az öregedési folyamatot, többek között hat a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre, a vérkeringésre, nyirokrendszerre. Segíti az emésztést, a felszívódást, gyorsítja az anyagcserét, a méregtelenítésben támogatja a toxinok kijuttatását a szervezetből, serkenti az izzadást, a vizelet és a széklet kiürítését.

Ellazítja és erősíti az izmokat. Rugalmasabbá teszi a testet, csökkenti a fájdalmat. Hat az idegrendszerre, oldja a feszültséget, ezért relaxáló, stresszoldó, stresszcsökkentő. Szükség szerint lehet lazító, de élénkítő is. Elősegíti a jobb alvást, javítja a koncentráló képességet. Nem utolsósorban befolyásolja az érzelmeket. A pozitív érintés javítja a tolerancia képességét, a bizalom megteremtődését és megerősítését. Mivel ez a kliensnek passzív helyzet, ezért javítja az akarat, a helyzet feletti uralom elengedését, átengedését, javítja az önátadás képességét. Növeli az életerőt, és hozzájárul elme tisztításához, éberségéhez.

A masszírozás technikája

A speciális védikus masszázsok esetében a masszőrnek, illetve az őt irányító orvosnak többet kell tudnia a hagyományos masszázs alapszabályainál és az anatómiánál. Az egyéni testalkat (dósa) figyelembevételével, a kezelendő energiacsatornák (nádik) és nyomópontok, kereszteződések (marmapontok) megállapításával és személyre szabott gyógynövények, illóolajok összeállításával építik fel a terápiát. A kezeléssorozat alatt folyamatosan figyelemmel kísérik a kliens állapotát, és szükség szerint változtatnak az eljáráson.

A masszázs általában a test teljes felületére kiterjedő olajos masszázs, de néha végzik szárazon, illetve csak egy-egy testrészen, testtájékon. Legtöbbször körkörös, lágy mozdulatokkal masszíroznak, de a gyengéd simítás, az erős gyúrás, dörzsölés, az ujjakkal folytatott enyhe ütögetés, pontstimulálás, az olaj csorgásának masszírozó hatása is a kezelés része.

A felhasznált eszköztől, gyógyhatású anyagtól, illetve a kezelők számától függően sokféle masszázstechnika létezik, többek közt:

  • száraz masszázs
  • olajos masszázs
  • növényes masszázs
  • rizs-gabonapép masszázs
  • selyemkesztyűs masszázs
  • szinkronmasszázs
  • labdapamacsos masszázs
  • önmasszázs
  • olajos leöntés.

A masszázs fajtái

Abhjanga: egész testre kiterjedő, gyengéd mozdulatokkal, egyénre szabott meleg gyógynövényes olajjal végezett, szinkronmasszázs (két masszőr végzi, a test két oldalán egyszerre). Nyugtató, csillapító kezelés, minden testtípusú egyénnek ajánlott. Ez az a masszázsforma, amelyet az indiaiak többsége – miután elsajátította – naponta végez saját magán, részben vagy egész testen.

Shiroabhjanga: az abhjanga részmasszázsa, a fej olajos kezelése fejbőr, hajproblémák, depresszió, álmatlanság kezelésére, az idegrendszer erősítésére. Szorongásoldó, lazító és serkenti vérkeringést.

Padabhjanga: a láb olajos masszázsa. Segíti a mély alvást, javítja a perifériás keringést, enyhíti „hidegláb” tünetet.

Hasi abhjanga: az óra járásának megfelelően az olajat a hasba masszírozzák. A középpont a köldök. Serkenti a perisztaltikát, remek technika bélgörcsök, felfúvódás, bélrenyheség esetén.

Visésa (vishés): hasonló az abhjangához, de erőteljesebb szinkronmasszázs. Stimuláló hatású, erős nyomással. Gyorsítja az anyagcserét, alaposan ellazítja az izmokat, serkenti a szövetekben a keringést, élénkíti a szellemet. Elsősorban az erősebb felépítésű vagy sportos egyéneknek ajánlják.

Olajos masszázsShirodhara: beállított hőmérsékletű gyógynövényes olajok homlokra csorgatása. Nyugtatja az idegrendszert, kimerültség, fejfájás esetén alkalmazható. Remek eszköz a belső nyugalom, harmónia elérésére.

Shirobaszti: olaj csorgatása az egész fejre. Harmonizál, megnyugtat, de orvos részvételével neurológiai, pszichiátriai esetekben, agyvérzés utáni rehabilitációban is jól használható.

Nászja: komplex eljárás. A fej, nyak, a vállak és az arc masszázsa után különféle gyógynövényes cseppeket alkalmaznak az orrüreg tisztítására. A kulcscsont fölötti terület összes betegségének kezelésére ajánlott, beleértve a pajzsmirigyet, az arc- és orrmelléküregeket, az agyat és az érzékszerveket. A kezelést hossza változó, található rövidített, 30 perctől, de a teljes 90-120 percig tart. Csak az eljárásban jártas terapeuta végezheti.

Netratarpana: a látás javítását, a szem pihentetését szolgáló kezelés. Ellazítja a szemet és az azt körülvevő szöveteket. A kezelést arcmasszázs és ghíben végzett szemfürdő és szemtorna egészítheti ki.

Karnapurána: fülmasszázs, mely a fül kezelésének reflexológiás hatása miatt a teljes testre kihat. Feszültségoldó, lazító, fájdalomcsillapító.

Garshan: az egész testre kiterjedő száraz, dörzsölő masszázs, melyet nyersselyem kesztyűvel, két masszőr szinkronban végez. Javítja a vér és nyirok keringését, elősegíti a testsúlycsökkenést, enyhíti a narancsbőrt.

Udvartana: intenzív, dörzsölő szinkronmasszázs, amit őrölt gabonafélékből és gyógynövényes porokból kevert olajos pasztával végeznek. Tisztítja a bőrt, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést, méregtelenít és csökkenti a testsúlyt.

Upamaha: az ízületek átmasszírozása gyógynövényes, meleg labdapamaccsal. Remek fájdalomcsökkentő, de gyulladt ízületnél nem alkalmazható.

Pindaszvéda: az egész test meleg rizs-gabonafőzetes átmasszírozása. Négy terapeuta végzi nagyon összehangoltan, legfőképp ideg- és izombénulásoknál.

A kezeléseknek még sok fajtája van, és temérdek az a betegség, amelynek gyógyításában jótékony hatású egy jól kiválasztott masszázs. A konkrét problémáknál azonban feltétlenül szükséges a teljes orvosi kivizsgálás és terápiás javaslat.

(Folytatjuk)

Andolan
Életmód-tanácsadó és terapeuta,
természetgyógyászat

Felhasznált irodalom:
http://www.sanatansociety.org/ayurvedic_massage.htm
http://www.tminfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=335
Ernst Schrott: Ájurvéda minden napra (Magyar könyvklub)
Dr. Vasant Lad, Dr. David Frawley: Gyógynövény Jóga (Édesvíz Kiadó)