Seprővirág ezer bajra

Évről évre nő a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdő betegek száma, és sokaknak okoz problémát a nyelőcső gyulladása. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a seprővirág, más néven közönséges csarab (Calluna vulgaris) segíthet a gyógyulásban, és még számos egyéb bajunkra is gyógyír lehet ezen kívül.

Szinte mindenhol megterem

SeprővirágA gyógynövény egész Európában elterjedt évelő törpecserje; Magyarország keleti részén is gyakran találkozhatunk vele. Norvégia nemzeti virága. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései. A nemzetség tudományos neve a görög „söpörni” igéből ered, mivel valaha seprűket készítettek belőle. A 20-50 cm magas növény (néha 1 méteresre is megnő) szőnyegszerűen terül el a mészben szegény, nedves talajon. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak. Virágai lilák vagy rózsaszínűek, július-augusztusban nyílnak. 2 mm-es, négyszögletű toktermése tele van maggal. Leginkább mohával benőtt mocsaras helyeken és fenyvesekben, fekete áfonyával (Vaccimium myrtillus) és vörös áfonyával (Vaccinium vitis idaea) teli erdei tisztásokon bukkanhatunk rá. A seprővirág zöld részei csakúgy, mint a virágai hasznos tápanyagok és nyomelemek kiváló forrása.

Nincs káros mellékhatása

A seprővirág nagyszerűen megnyugtatja mind a nyelőcső, mind a gyomor gyulladt szöveteit – és egyúttal a megviselt idegeket is, de alacsony savszintű gyomorbetegségeknél és székrekedésre való hajlam esetében kevésbé ajánlott. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze. Vízhajtó és húgyúti fertőtlenítőszer is, utóbbi célra azonban a medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele (Uvae ursi folium) hatékonyabb. A leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolt. Más növényekkel együtt használva kiváló méregtelenítő hatású. Vízhajtó tulajdonsága miatt a vesekő kezelésének kiváló kiegészítője. Reuma, köszvény és epekő elleni szer az egész növény főzete. Köszvényes fájdalmakra borogatásként is használják. Gyenge altatószer, izzasztó, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Régen gyermekek nyugtatószereként is elterjedt. Porrá törve rászórhatjuk gennyes sebekre, sipolyokra és a gyorsabb sebgyógyulás érdekében. Eddig semmilyen mérgező vagy káros hatása nem ismert. Még huzamos alkalmazása sem okozott semmilyen mellékhatást.

Recept

Öntsük le 0,5 l forró vízzel 1 evőkanál seprővirágot (zöld részeket) és tartsuk takaréklángon 3 percig, 1 órán át hagyjuk állni, majd szűrjük le. Három héten keresztül naponta háromszor fél pohárnyit fogyasszunk és kilencnapos szünet után kezdjünk újabb három hetes kúrát.

(Forrás: A nyelőcsőgyulladás (esophagitis) gyógyítása, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária; Csarab)