A fruktóz okozza a magas vérnyomást? (1.)

Kutatásaiban Dr. Richard Johnson azt vizsgálta, mi módon okoz az amerikai étrendben túlzott mértékben jelen lévő cukor – főleg fruktóz – elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget és egyre több más egészségügyi problémát.

A kardiológia relatív új terület

A nyugati civilizációkban az elhízás mértéke arányos a cukorfogyasztási trendek változásával. Bár az elhízási járvány viszonylag új jelenség, maga az elhízás nem új keletű dolog.

1860-ban, az Egyesült Államokban, 30-nál nagyobb testtömegindex (amely már elhízást jelent) aránya 1,6%-volt az 50 évnél idősebb férfiak körében. 1900-ra ez az érték megháromszorozódott, és még erősebb volt a növekedés az elmúlt száz év alatt.

Az elhízáshoz hasonlóan, a huszadik század előtt a magas vérnyomás is ritka volt. 1900-ban a lakosságnak csak 5%-ánál mértek 40/90 feletti vérnyomást, 1939-ben már a  felnőttek 10%-ánál. Napjainkban a felnőtt lakosság 31%-ának magas a vérnyomása.

1940 előtt még nem voltak kardiológusok, egész egyszerűen, mert még nem volt rájuk szükség. Ez csupán 70 évvel ezelőtt volt!

Az első lejegyzett angina pektoris dátuma 1929. 1950-ben 500 kardiológus dolgozott az Egyesült Államokban. Ma 35.000 – és évente több mint egy millió szívműtétet végeznek.

Mi okozza a kardiovaszkuláris betegségek ilyen mértékű szaporodását?

Egy kulcsfaktor: a cukor robbanásszerű elterjedése a nyugati étrendben.

A cukor történelmi szerepe

Régebben a cukor drága volt. Nem volt létfontosságú élelmiszer, leginkább csak a gazdagok asztalán jelent meg. 1800 előtt az amerikaiak évente és személyenként csak mintegy 2 kg cukrot fogyasztottak. Ahogy az 1800-as években megjelentek a cukornád ültetvények, ez a szám 9 kg-ra nőtt, az 1900-as évekre pedig elérte a 45 kg-ot.

És azóta szó szerint robbanás szerűen nő a cukorfogyasztás. Az egész társadalom függőségi helyzetben van egy olyan ételadalékkal szemben, amelynek semmi tápértéke nincs.

A cukorbetegség is hasonló történelmi trendet követ.

1892-ben 100.000 ember közül – Sir William Osler híres orvosi kézikönyve, Az orvoslás elvei és gyakorlata szerint – csak kettő volt cukorbeteg. Mára az arány, minden korcsoportban 9%, és sajnálatos tény, hogy minden harmadik gyerek cukorbeteg vagy cukorbetegség előtti állapotban szenved.

Ha a 20 év felettieket nézzük, az előfordulás gyakorisága már majdnem 11%, a 60 év felettieknél pedig meghaladja a 23%-ot! A statisztika még ijesztőbb, ha a prediabétesz elterjedését nézzük. A 20 év feletti amerikai felnőtt lakosság majdnem 26%-a és a 60 évnél idősebbek több mint 35%-a prediabéteszes. Összességében nézve, minden negyedik amerikai cukorbeteg vagy cukorbetegség előtti állapotban szenved.

Dr. Haden Emerson, az első járványtannal foglalkozó orvosok egyike és New York-i közegészségügyi megbízott, egy kiváló kiadványt írt a cukorbetegség emelkedéséről New Yorkban. Ebben lejegyezte, hogy a cukorbetegségben szenvedők gazdag, ülő munkát végző fehér bőrűek voltak, és az okot, Dr. Johnsonhoz hasonlóan ő is a cukorfogyasztásban látta.

Napjainkban az átlag amerikai évente 210 liter szénsavas üdítőt és 76 kg cukor alapú édesítőt fogyaszt. Az üdítőital fogyasztás 1977 óta 70%-kal nőtt. A gyerekek szervezetébe jutó kalória 10-20%-a, a cukor rabjainak vezető 20%-ánál pedig a napi kalória bevitel 40%-a cukorból ered. Nem véletlen, hogy a gyermekkori elhízás rekord magasságokat dönget, és a fiatal generáció várható életkora, először, alacsonyabb, mint a szüleiké.

A fruktóz húgysav gyárrá alakítja a szervezetünket

A legrosszabb típusú cukor a fruktóz, bármilyen meglepő is ez annak fényében, hogy gyümölcsből származik.

Már régóta ismert, hogy a húsok és a purinban gazdag élelmiszerek növelhetik a húgysav tartalmat, de kiderült, hogy a húgysav növelésének egyik legkomolyabb módja az egyszerű fruktóz cukor fogyasztása.

A rendes asztali cukor vegyészeti neve szaharóz, melynek molekulája egymáshoz kapcsolódó két egyszerű cukorból, a fruktózból és a glükózból épül fel.

A fruktóz és a glükóz különböző típusú egyszerű cukrok. Amikor elkülönülnek és lebomlanak a szervezetünkben, anyagcserével zajló átalakításuk teljesen különböző módon történik. A glükózt testünk minden sejtje hasznosítja – valójában a szervezetünk úgy alakult ki, hogy energiaként hasznosítsa a glükózt. Ugyanakkor a fruktóz lebomlása során számos, a szervezetre káros „hulladék” képződik, ezek egyike a húgysav, mely növeli a vérnyomást.

Dr. Johnson kutatásai kimutatták, hogy a fruktóz, elfogyasztása után néhány perccel már húgysavat termel. A sok húgysavat általában a köszvénnyel párosítják, de régóta ismert, hogy a magas vérnyomásban és vesebetegségben szenvedők, valamint az elhízottak húgysav szintje gyakran kiemelkedő.

Eddig azt gondolták, a megnövekedett húgysav szintet a betegség okozza, de kiderült, hogy pont fordítva, az okozza a betegséget!

Ha a húgysav szintünk 5,5 mg/dl fölé emelkedik számos betegség kockázata megnövekszik, ilyen például a magas vérnyomás, vesebetegség, inzulin-rezisztencia, elhízás, cukorbetegség, májzsírosodás, kardiovaszkuláris betegségek, terhes nőknél a preeclampsia.

Ezért olyan fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a fruktóz veszélyeire!

(folytatjuk)

(Forrás: Startling Research Findings: A Newly Discovered Cause of High Blood Pressure and Obesity? angolból fordította: Harrach Orsolya)