Egészséges baktériumok? (2.)

Az egészséges bélflóra számos fertőzéstől megóvhat és a megbomlott bélflórát egyszerűen helyreállíthatjuk jó minőségű étrend-kiegészítővel. Csörnyei Ida természetgyógyász tanácsadónk szerint nem mindegy azonban, milyen probiotikummal próbálkozunk. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, mire figyeljünk a vásárlásnál.

Étrend-kiegészítővel is megoldható

Az egészséges egyensúlyban lévő bélflórának étrendünk és életmódunk miatt számos kihívással kell szembenéznie, ezért egyre lényegesebb a probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők bevitele. A tipikus modern étrend feldolgozott, természetes rostokban szegényes élelmiszerekből áll, ami elengedhetetlen a baktériumok megfelelő fejlődéséhez. Ráadásul, az alkoholfogyasztás és a mérgező anyagok hatására csökken a jó baktériumok száma, ami a mérleget a rossz baktériumok javára billenti el. Kétségtelen ugyan, hogy a felírt antibiotikumoknak kiemelkedő szerep jut a fertőzés leküzdésében, az antibiotikumok azonban amellett, hogy elpusztítják a rossz baktériumokat, amelyek legyőzésére hivatottak, kiirtják a jó baktériumokat is. Habár bizonyos élelmiszerek, mint pl. a tejtermékek tartalmaznak probiotikumokat, előfordulhat, hogy ezek nem a megfelelő élő probiotikumok, vagy a bennük lévő baktériumtörzs nem éli túl a gyomor savas közegét. A probiotikus táplálékkiegészítők alkalmazása képes biztosítani a megfelelő mennyiségű és típusú aktív probiotikus kultúra bevitelét. Manapság számos magát hatékonynak kikiáltó probiotikus táplálékkiegészítő termék beszerezhető. Jóllehet ezek a termékek különböző baktérium nemzetségeket, fajokat vagy akár azonos fajhoz tartozó eltérő baktériumtörzseket tartalmaznak, nem minden probiotikumként eladott mikrobánál tesztelték embereken az egészségre gyakorolt hatást. Így tehát, nem minden terméktől várhatjuk el hogy hatásos legyen. Ráadásul az élő kultúra jelenléte alapvetően fontos a hatékonyság szempontjából.

Milyet válassszunk?

A British Medical Journal lapjain közzétett tanulmány rámutatott, hogy a boltok polcain felsorakoztatott számos probiotikus táplálékkiegészítő nem vagy alig tartalmazott aktív baktériumot. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a megfelelő probiotikus táplálékkiegészítő kiválasztásánál:

  • Élő kultúra jelenléte: a probiotikumoknak elfogyasztáskor élőnek és aktívnak kell lenniük, és meg kell őrizniük aktivitásukat amíg a béltraktusba jutnak annak érdekében, hogy kifejthessék egészségre gyakorolt jótékony hatásukat.
  • Élelmiszereredet: a tejtermékekben fellehető tejsavbaktériumokat évezredek óta használjuk joghurt, sajt és erjesztett tej készítésére. Az előállított tejtermékekből jótékony baktériumok bizonyítottan elősegítik a mikroorganizmusok egészséges egyensúlyát a béltraktusban.
  • Klinikailag tesztelt baktériumtörzsek széles köre: minden jótékony baktériumtörzs egyedülálló. Kivétel nélkül különleges enzimeket termelnek, más toxikus anyagokat semlegesítenek, és eltérő területeken telepszenek meg a bélrendszerben. Éppen azért, a klinikailag igazoltan jótékony organizmusok széles spektruma javallott. Egy a közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy különféle probiotikus törzsek kombinációja – szemben az egyszerű törzsekkel – a potenciálisan patogén baktériumok – a rossz baktériumok – esetében csökkenti a bélben való megtelepedés képességét.
  • Koncentrált: az aktív probiotikumokból álló koncentrált táplálék-kiegészítők az igazán értékesek, mivel sokkal több jótékony baktériumot tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek – mint a joghurt, vagy az acidophilust tartalmazó tej – és alkalmasabbak a mindennapi fogyasztásra.
  • Hatásos, garantált a bevitel: a maximális jótékony hatás elérése értekében a táplálék-kiegészítőnek hatásosnak kell lennie – megfelelő számban kell élő mikroorganizmust tartalmaznia – és ezeknek a baktériumoknak védelmet kell nyújtani a gyomorsav ellen, ami képes akár inaktiválni ezeket. Ez a védelem biztosítja a bejutást a bélbe, ahol a probiotikumok kifejtik jótékony hatásukat.

(Forrás: Probiotikumok a hasznos bacik)