Sugárzó matracok? (2.)

A hálószoba és az ágyunk rendeltetése az, hogy a pihenést szolgálják, ezért fontos, hogy a lehető legjobban biztosítsuk a nyugalmat és a megfelelő környezetet ehhez. Válasszunk megfelelő ágyat, matracot és zárjuk ki a hálószobából a műszaki cikkeket és az elektroszmogot, amennyire csak lehet.

Természetesen nagyon nehéz lenne minden egészségre káros tényezőt kiküszöbölni az életből és néha a táplálkozás, életmód terén elkövetünk kisebb-nagyobb „bűnöket”, ami egy racionális mértékig még jól is esik és „egészséges”, de amikor csak lehet, válasszunk inkább tudatosan egészségesebb megoldásokat. És a jó döntéseket csak akkor tudjuk meghozni, ha kellőképpen tájékozottak vagyunk, ezért nézzünk körül és keressünk egészséges megoldásokat.

Fontos a tájékoztatás

Dr. Mercola az ismert amerikai orvos-szakíró szerint ez rávilágít arra is, hogy mennyire károsak lehet az egészségre az elektromágneses sugárzás és a mikrohullámok, melyeket többek között a mobiltelefonok is kibocsátanak. Bár az USA-ban még mindig süket fülekre talál az a hír, hogy a mindennapi technológia súlyos betegségeket is okozhat, többek között szívproblémákat és rákot, Európában és a világ több országában már szembenéznek a problémával. Több országban: Svédországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is egyesületeket és más szövetségeket alapítottak, melyek az elektromágneses hullámok lehetséges káros hatásairól tájékoztatják a tömegeket, előadásokat tartanak és oktató anyagokat terjesztenek. Sokan rendkívül érzékenyek az elektromágneses sugárzásra, és nem csak a TV és rádióállomások, hanem a WIFI-routerek, mobiltelefon jeladó-tornyok, mikrohullámú sütők, egyéb elektromos háztartási berendezések és maguk a mobiltelefonok is elektromágneses mezőt képeznek. Az elektromágneses hiperérzékenység tehát egy valós és létező egészségügyi probléma, amit a kutatások eredményei is megerősítenek.

Testünk is rezonál

A szervezet maga is egy zárt elektromos rendszer és egy természetes rezonanciával rendelkeznek. Sejtjeink, idegrendszerünk, szívünk működésének is ez a rezonancia az alapja. Ezek az elektromos impulzusok az egész testünkben jelen vannak, a sejtek működéséből fakadnak. A környezetben előforduló rezgések azonban ettől eltérhetnek és testünk úgy viselkedhet, mint egy hangvilla és a külső rezgések „áthangolhatják” testünk rezgéseit. Egy tipikus modern hálószobában meglehetősen sok elektromos impulzus érheti testünket: a falakban futó vezetékek, az elektromos rádiós ébresztő óra, TV elektromos impulzuai mind erősebbek, mint a testünk elektromos rendszere. Hosszú távon ez az erős elektromágneses mező, ami körülvesz minket alvás közben is, módosíthatja a testek sejt közötti kommunikációját, és hatással lehet egészségünkre. Dr. Robert Becker szerint befolyásolja agyunk működését: viselkedési zavarokat, tanulási problémákat, a bioritmus megváltozását és tartós stresszt okozhat. Hatással van a növekvő, fejlődő szövetekre: az embrióra, genetikára és rákos gócokra. A Journal of Pathophysiology című orvosi szaklapban több mint egy tucat cikk jelent meg az elektromágneses mező hatásairól és szinte minden forrás szerint a rák listavezető. Így a mobiltelefonok gyakori használata és egyes agytumor típusok között is szoros összefüggést mutatnak. Bár a rák kialakulásához akár évtizedek alatt is történhet, az elektromágneses mező a fejlődő szervezetre, így a gyerekekre is rossz hatással lehet. Manapság a gyerekek olyan környezeti sugárterhelésnek vannak kitéve saját otthonukban is, ami korábban elképzelhetetlen volt, akár egy életen át sem érte az embert ekkora terhelés összesen. A BioInitiative Resort kutatásai szerint az ilyen mértékű sugárzás hatásai rendkívül károsak: megváltoztatják a gének, a DNS, egyes fehérjék működését, állandó stresszt idéznek elő, hatással vannak az immunrendszerre, az idegrendszerre, a viselkedésre és nem véletlenül fordul elő egyre több rákos megbetegedés már gyermekkorban is: leukémia, agytumor. A magzatra is káros hatással lehet a sugárzás: növeli az autizmus és a genetikai mutációk, idegrendszeri károsodások kockázatát az élet első két évében.

Hogyan térítsük el az elektroszmogot?

Bonell rugós és káros vegyi anyagokat tartalmazó matracok helyett válasszunk inkább bio, vegyszermentes, természetes szálakkal töltött matracokat. A természetes növényi szálakkal, szivaccsal töltött biomatracok (bio-pamunt, gyapjú, kókuszrost stb.) és fából készült ágykeretek (lehetőleg facsapolással) vagy a földre téve nem közvetítik a sugárzást. Számos matracot ma már hazánkban is gyógyászati segédeszköznek minősítenek: gerincvédelem és általános egészségvédelem tekintetében is. Bár ezek a matracok gyakran valóban drágának tűnnek egyszeri kiadásként, egészségpénztári számláról is fizethetők és orvosi rendelvényre kedvezményeket kaphatunk és akár 10-15 éves garanciát. Ez tehát jó befektetés az egészségünkbe, hiszen akár 15-20 évig is használunk átlagosan egy ilyen jó minőségű matracot. Válasszunk hozzá jó keretet – vizes bázisú, nem mérgező felületkezeléssel, lehetőleg fából, és jó minőségű ágyrácsot. Még jó matrac esetén is kerüljük a fokozott elektromágneses terhelést a hálószobában. Főleg, ha várandós vagy gyermeket tervező nőknek fontos ez.

  • Csak elemmel működő műszaki eszközöket használjunk a hálószobában, az ágy környékén. Éjszakára kapcsoljuk le a hálószoba fázisait és a Wi-Fi routert.
  • Ne tartsunk a szobában elektromágneses mezőt indukáló eszközöket: hordozható vezetékes telefont, mobiltelefont, vezeték nélküli eszközöket, TV-t, rádiót.
  • A hálószobában ne tartsunk fém tárgyakat se lehetőleg, mert antennaként működnek.
  • „Szigeteljük le” a szobát réz vagy alumínium szálas tapétával, vagy a vakolat esetleg a száraz építészetben használt falburkolók alá helyezzünk fémszálas elektromágneses mező „terelő” fóliát egy elújítás vagy új építés során. Így a külső környezetből érkező elektromágneses és mikrohullámú jelektől „leárnyékoljuk” a helységet. Tény, hogy abban a szobában nehéz lesz majd mobiltelefont használni, de hatékony és nem is túl drága.

(Forrás: Left-sided Cancer: Blame your bed and TV?, Sleep on the right side-Get cancer on the left?,. angolból fordította G. Á.)