A filteres tea mérgező lehet

Amerikai kutatások során kiderült, hogy a „zacskós” teák filtere a szervezet számára káros mennyiségben tartalmaz fluort, ami akár mérgezést is okozhat. A szálas teák többnyire jobb minőségűek, amit a tudomány és az ősi teaszertartások több évezredes hagyománya, valamint a mi ízérzékelésünk is könnyen igazol, míg a filteres tea csupán alig 100 éves múltra tekint vissza.

A fluor mérgező lehet nagy mennyiségben

A kutatást a Washington Egyetem orvosi karán végezték (Saint Luis, USA) és a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a filteres tea sok fluoridot tartalmaz. Olyan nagy koncentrációban van jelen, hogy a rendszeres használat esetén akár fluoridmérgezéshez is vezethet. A betegség során a fogak zománcának felületén foltok képződnek, különféle nagyságú, formájú és színű sérülések alakulnak ki. Súlyos esetekben a csontjainkat támadja meg. Az emberi szervezet normális működéséhez, a fogak és a csontváz csontjainak megerősítéséhez napi 0,05-től 0,07 mg/testsúlykg mennyiségű fluorra van szükség. A filteres tea leforrázásakor a fluor koncentrációja elérheti a 2,4 mg/testsúlykg mennyiséget is. Az ember számára a halálos napi dózis 32-64 mg/kg. Jó, ha ismerjük a fluoridmérgezés első tüneteit. Ez hányinger, hányás, fájdalom a hasban. Ellenméregként tej vagy ún. mészvíz (pharm aqua calcis) fogyasztását javasolják.

A teázás egyben szertartás is

Valójában, ha belegondolunk, hogy a legjobb minőségű teákat a mai teaházak és teaboltok is mind szálas teaként forgalmazzák, mindenképp érdemes fontolóra venni, hogy legalább az ízélmény kedvéért is váltsunk. A teázás történetében a filteres tea mintegy száz éve jelent meg, míg korábban évezredeken át csak a szálas teát ismerték világszerte, és hagyományosan most is így fogyasztják őshazájában, Kínában, Japánban és Indiában is. A filteres tea kétségtelenül kényelmes megoldás, hiszen nem kell szűrögetni.

Ha az említett nem egy filter nélküli teákat forgalmazó cég által megrendelt kutatás, akkor érdemes odafigyelni az eredményekre. A minőségi, szálas tea akár ajándéknak is kiváló, legyen fekete, zöld, fehér vagy vörös. A teázás szertartása pedig nemes szertartás még ma is, míg a filteres teák leginkább a rohanó nyugati világban terjedtek el. Már csak azért is érdemes lehet rátérni a szálas teákra, a tea lassú szürcsölgetésére, hogy visszalopjuk felgyorsult életünkbe a szertartást, egy kis nyugalmat és egyáltalán – a szertartásosságot.

Minden hangulathoz találhatunk teát

Rengeteg féle tea közül válogathatunk – természetesen fajtában, árban és minőségben is, még akkor is, ha szálas teát veszünk. Vannak ízesített és natúr teák, válogathatunk különböző tájegységekről származó különlegességek közül, és aki teheti, válasszon akár Fair trade teát, amelynek a termelői tisztességes termelői árat kaptak az átvételkor. Fogyaszthatunk reggel, este, délben, megnyugváshoz és felélénküléshez, fáradtság ellen vagy éppen azért, hogy jobb kedvre derüljünk. A teákban található csersav segítheti az emésztést, a tein élénkít. Egyes teákban kevesebb, másokban több van ebből: a fekete teákban van a legtöbb, a zöld és a fehér vagy a szűzteában kevesebb, míg a vörös (afrikai rooibos) teában szinte egyáltalán nincs tein, ezért nem is élénkít. Ezt tehát akár este, elalvás előtt is fogyaszthatjuk. Sokan citrommal fogyasztják, míg sokan a mézre és tejre esküsznek. Ihatjuk egyedül – de társaságban jobban esik…

(Forrás: A Dietolog.com.ua anyagai, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)