Gyomorrontás, gyomorégés

Nagyobb ünnepek táján szinte elkerülhetetlenül többet és mást eszünk és iszunk, mint az év más napjain, és ez így van jól. Csakhogy ritkán maradunk büntetlenül, mert szervezetünk érzékeny műszerként jelzi, ha táplálékunk eltér a megszokottól.

Gyakran szenvedünk tehát az ünnepi eszem-iszom utóhatásaitól, és – képletesen, esetleg valóban – fáj a fejünk: hogyan nyugtassuk meg háborgó, lázadozó gyomrunkat. Az alábbiakban röviden ismertetünk néhány népi, természetgyógyászati eljárást, melyek a hagyományos szódabikarbóna mellett gyorssegélyként alkalmazhatók gyomorrontás, gyomorégés, epegörcs esetén. Ezek várhatóan segítenek vagy legalábbis enyhítik a tüneteket. Ha mégsem, keressük fel az orvost.

Étrend

Évezredes tapasztalat, hogy a túlterhelt gyomor legjobb gyógyszere a koplalás. Óvatosan kezdjünk el majd újra táplálkozni, kerüljük az alkoholt, a cigarettát és a kávét, ne fogyasszunk fűszeres, zsíros ételeket és sülteket – legalább addig, amíg helyre nem áll a normális emésztésünk.

Ha felfúvódtunk, esetleg megy a hasunk, vegyünk be 3×8-12 szem orvosi (aktív) szenet. Gyorsabb hatást érhetünk el, ha az aktív szenet elporítjuk, és kevés vízben elkeverve hajtjuk fel. A szénporhoz adjuk apránként a vizet, különben sosem oldódik fel.

Fokozza az epekiválasztást, így serkenti az emésztés a fekete retek. Gyorsabb megkönnyebbüléshez vezet, ha a fekete retek kivonatát (gyógyszertárban is kapható) fogyasztjuk.

Gyomorrontásnál kiváló hatású, ha egy-két kanálnyi almaecetet egy pohár vízben elkeverve megiszunk. Érdekes módon az almaecet nem savasabbá, hanem lúgosabbá teszi a gyomrot, és a lúgosabb közegben a kórokozó baktériumok szaporodása is lassabb vagy megáll.

Az ünnepi lakoma és iszogatás után nem ritka a gyomorégés. Ilyenkor segít a 2-3 szem nyers burgonyából frissen nyert lé. Gyümölcscentrifugát vagy almareszelőt használhatunk, az utóbbi esetben a reszelt krumplit még szűrön is át kell nyomkodnunk. Igaz, hogy csak néhány csepp kivonathoz jutunk, de az így is igen hatásos savlekötő. Mielőtt lenyeljük, tartogassuk kicsit a nyelvünk alatt, így – a homeopátiás gyógyszerekhez hasonlóan – információs szinten is jobban hatunk a szervezetünkre, és gyorsíthatjuk a javulást. A nyers krumpli levének fogyasztása éhgyomorra – reggeli előtt fél-egy órával – gyomor- és nyombélfekély esetén is rendkívül előnyös hatású!

A sok savat megköti és semlegesíti a száraz fehérkenyér, a banán és kis mennyiségben a higított vagy sovány tej fogyasztása.

Hasznos lehet még a fehér fejeskáposzta-lé. A friss káposztafej belső leveleit préseljük vagy centrifugáljuk ki. Kúraszerűen több héten át is fogyaszthatjuk.A jótékony kamilla

Gyógynövények

Érdemes az emésztést serkentő gyógyteát inni. A borsmenta, esetleg ánizzsal és édesköménnyel együtt fogyasztva, gyors enyhülést hoz. (Csecsemőnek édesköményt még a részére készült teában se adjuk, mert hasfájós lesz.) Előnyös a cickafarkfű és gyomorégésnél a körömvirág teája is. Gyomor- és bélgörcsnél beválik a kamillavirág-tea. Itt említjük meg a svédcseppet is, amely számos gyógynövény kivonatának alkoholos keveréke, és keserű anyagai elősegítik az emésztést.

Illóolaj

A gyógyteához hasonló hatású a belsőleg alkalmazott mentaolaj. Egy szem kockacukorra 2-3 cseppet téve fogyasszuk, javítja az emésztést.

Melegvizes pakolás

Nedves, meleg vászonkendőt vagy melegvizes palackot tegyünk a gyomortájékra, és kössük át száraz gyapjúkendővel. A kötést félóránként cserélgessük, amíg be nem következik az enyhülés.

Jóga

A hasi jógalégzés több vért juttat a gyomor-bélrendszerbe, így javítja az emésztést. Próbáljunk a tüdőt szinte kikapcsolva, csak a rekeszizom mozgatásával lélegezni. Gyakran enyhülést hoz, ha egy-két percig hasi légzést végzünk.

Táplálékkiegészítők

Előnyös az emésztést serkentő kombucha és a fehérjebontást gyorsító papaya kivonat fogyasztása. Ha sok húst eszünk, megelőzésként is bevehetünk egy szem papaya tablettát.

Homeopátia

Gyomorégésre hasznos lehet a Robinia pseudoacacia (ha az ok a túlzott savtermelés, és az égő érzést savas hányás kíséri); az Acidum sulfuricum (amikor stressz és alkohol hatására erősödnek a panaszok); az Allium sativum (túl sok húst fogyasztóknak, nagyevőknek) – mindegyik szer C9 vagy 9 CH potenciában, naponta 1-2 alkalommal adva.

Egyéb számításba jövő szerek gyomorpanaszoknál: Nux vomica, Asa foetida, Kalium carbonicum, Lycopodium, Iris versicolor.

A megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához használja Ön is a Homeopátiás szerkeresőnket!

Kürti Gábor
A szerző természetgyógyász.
Kapcsolatfelvétel és jelentkezés hét végi, egynapos öngyógyító, gyógyító tanfolyamokra: kurti.gabor@natursziget.com és 06-30-996-2787.