Fiatalodjunk hársfateával!

Ilyenkor, télvíz idején könnyen elkap sokakat a nátha vagy valamilyen hurutos légúti betegség. Gyorsabban felépülhetünk, vagy akár meg is előzhetjük ezeket a betegségeket, ha hársfavirág gyógyító erejét használjuk. A gyógyerőn kívül azonban más haszna is van ennek a növénynek: segít a fiatalság megőrizésében és a fogyásban is.

Fiatalító elixír

A legfőbb ok, ami miatt érdemes hinni a hársfavirág gyógyító tulajdonságaiban, a hársfa élettartama. Ha egy fa élhet és teremhet majdnem 400 éven keresztül, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy rendkívüli életerővel rendelkezik. Még egy kezdő méhész is azt mondja, hogy ha a legelő mellett hársfák nőnek, a méhcsaládok mindig és rengeteg mézet termelnek. A hársfa a női nemi hormonokhoz hasonló fitohormonokat tartalmaz, ezért lehetséges, hogy a hársfavirágból készült szereknek fiatalító hatása van és a nők számára különösen hasznos e virág. Ha a menstruáció ciklusa felborul, akkor a hársfatea képes azt regenerálni. 45 év felett a nőknek félévente szükséges egy hónapon keresztül reggelente egy pohár hársfateát meginni, akkor a klimax lényegesen később fog jelentkezni.

Megvéd a megfázástól és meg is gyógyít

Jó, ha egy kis zacskó hársfavirág mindig van a házi patikában. Előfordul, hogy átnedvesedik a lábunk, megázunk, átfázunk. Ilyenkor főzzünk egy jó hársteát, igyuk meg egy kanál mézzel és nyoma sem lesz a megfázásnak. Ehhez 1 teáskanálnyi hársfavirágot 1 pohárnyi forrásban lévő vízzel leöntünk, 30 percig állni hagyjuk, leszűrjük és melegen iszunk belőle 1 pohárnyit belőle éjszakára vagy 2-3 alkalommal napközben, 2 pohárnyit étkezés előtt. Ez a főzet izzasztó, lázcsillapító, köptető és gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyjunk hársfateával

A hársfa virága önmagában és keverékekben is jó. Az alábbi keverék segíthet a fogyásban is:

Keverjük össze a következőket: 2 rész hársfavirág, 1 rész benge (Rhamnus) kéreg, 0,5 rész borsmenta levél, 2 rész hántolatlan, őrölt zab, 1 rész nyírfa levél. A keverékből 2 evőkanálnyit le kell önteni 0,5 pohárnyi forrásban lévő vízzel, állni kell hagyni 1,5 órán át. 0,5 pohárnyit kell inni naponta 3 alkalommal evés előtt fél órával, 15 napon keresztül. Ezen idő alatt a szervezet megtisztul, egészségesebbé válik és néhány felesleges kiló is lemegy ha nem eszünk mértéktelenül.

Van még egy módszer a fogyásra, amely nagyon egyszerű: a hársfavirág száraz leveleit kávédarálón le kell darálni és naponta 3 alkalommal egy teáskanálnyit kell bevenni ebből a porból étkezés előtt fél órával.

(Forrás: 400 évnyi élet, oroszból fordította Bajkovné Erdész Mária)