A bőrfiatalítás titka 30, 40, 50 évesen

30 éves kor fölött sokaknál megjelenhetnek az első mimikai ráncok vagy szarkalábak, ami bizony sok nőnek bánatot okoz. Nem kell azonban mindjárt a plasztikai sebészhez vagy ráncfeltöltésre jelentkezni. Ha időben és rendszeresen ápoljuk a bőrünket még kozmetikai kezelésekkel is sokat tehetünk a bőrünkért. Néhány kezelést azonban mégis jobb orvosi, szakértő kezekre bízni.

A bőr rugalmasságának elvesztése a harmincas éveinkben kezdődik és ötven felett egyre gyorsabbá válik. Ehhez hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. A folyamatot lassítani azonban minden életkorban lehetséges. Afinomabb szarkalábak eltüntetése natúr kozmetikumokkal is lehetséges, vagy akár olajakkal, gyümölcsökkel, de néhány kozmetikai beavatkozást jobb szakértő, vagy néha orvosi kezekre bízni és vannak olyanok is, amit nem árt kétszer is meggondolni. Néhány megoldási lehetőségről dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa beszélt.

30-40 közt elég a krém és kíméletesebb kezelések

Krém is elég30 éves kor fölött kezd csökkeni a kollagén-szintézis, ezáltal a bőr petyhüdtté, rugalmatlanná válik, megjelennek az első ráncok. Fiatalabb életkorban a mimikai ráncok válnak először láthatóvá, ezeket kezdetben konzervatív megoldással, vagyis leginkább krémekkel, maszkokkal kell kezelni.

Az egyik lehetséges bőrfiatalító kezelés a hámlasztás. Ez otthon történhet egyszerű bőrradírozás formájában. Aki ennél hatékonyabb módszert szeretne, azoknak a kémiai hámlasztás jó megoldás lehet. Tény, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható készítmények alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, mint az orvosi szerek. Még a kozmetikus is csak kevésbé hatékony készítményt használhat, tehát mást nyújt egy kozmetikai AHA savas (alfa-hidroxisavas) hámlasztás és mást egy orvosi. Az orvosi kémiai hámlasztás során a hatóanyag a bőr alsóbb rétegébe kerül és ezáltal mélyebb ráncok kezelésére is alkalmas.

Szintén végezhet a kozmetikus ún. dermabráziót, vagyis bőrcsiszolást, amely eltávolítja a bőr felületes rétegét. Ez a kevésbé mély ráncokra, illetve aknés hegekre lehet hatékony, különösen, ha orvosi lézerkezeléssel kombináljuk. Fiatal, esetleg fogamzásgátlót szedő nők esetében ez a kombináció hatékonyan halványíthatja a gyakran megjelenő májfoltokat, pigmentfoltokat is.

A dermaroller hasonló hatást fejt ki, mint a lézeres arcfiatalítás, különösen jó választás ez kitágult pórusok, aknés bőr, illetve aknés hegek és fokozott faggyútermelés esetén. A dermaroller egy apró tűket tartalmazó henger, melynek szintén van orvosi változata, ahol a tűhosszúság 1,5 mm, ezáltal a bőr mélyebb rétegeibe hatol.

Ez a kezelés kissé megterheli a bőrt, ezért havi gyakorisággal ajánlható az ismétlés – mondja dr. Boros-Gyevi Márta. Az apró tűszúrások önmagukban is fokozzák a kollagénszintézist, de a kezelés hatékonyságát tovább lehet növelni, ha közben különféle összetételű mezoterápiás szereket (hialuronsav, vitaminok, revitalizáló anyagok) kenünk a páciens bőrére, így az apró tűszúrások helyén hatóanyag is bejuttatható. Tudni kell, hogy a beavatkozás után erős pirosság lép fel, ami néhány óráig, esetleg napig megmaradhat. Azonban munkából nem kell kimaradni, másnap már lehet sminkelni. A kezelést követően egyből javul a bőr állaga, a hosszú távú hatás azonban kb. két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagén szintézis.

40-50 közt is több lehetőségünk van

HyaluronEbben az életkorban a Triniti komplex arcfiatalító kezelés fokozza a bőr kollagén szintézisét, a rugalmasságot, megemeli a megereszkedett bőrt, halványítja a pigmentfoltokat, eltűnteti a kitágult ereket. Az egyik legmodernebb lézeres technika, az úgynevezett ELOS (Electro Optical Synergy) technológia egyedülálló módon egyesíti a lézer és a rádiófrekvencia hatásait. A rádiófrekvencia a bőr mélyebb rétegeit felmelegítve, megsokszorozza a lézer terápiás hatását, és ezáltal a lézer lehetséges mellékhatásainak kialakulását is csökkenti. A hatás tulajdonképpen egy gyors, fájdalommentes és azonnali lifting (bőrfeszesítés). A lézerfény ugyanis azonnal összehúzza a kollagén rostokat, később pedig, elnyújtott hatásként jelentkezik a kollagénszerkezet újraépülése, a rostok megrövidülése, a fokozott kollagén termelés, így pedig a látványos bőrfeszesedés.

Aki látványos, azonnali hatást szeretne, annak a hiarulonsavas ráncfeltöltés ajánlható. Ezzel elsősorban az orr-ajak barázdát, száj körüli ráncokat lehet hatékonyan eltűntetni. Ezt kombinálni lehet botox kezeléssel, melynek során az arc felső harmadában (homlokon, szem körül) lévő ráncokat korrigáljuk. A botox (botulinum toxin) valójában az izmok relaxálását idézi elő, ami kisimítja a mimikai ráncokat, és ezáltal megelőzi a mélyebb ráncok kialakulását, de túl gyakori és hosszú távú alkalmazása lehetséges mellékhatásai miatt megkérdőjelezhető egyes orvosok szerint, továbbá legfeljebb 60 éves korig ajánlott. A botox hatása általában 3-4 hónapig tart, a hiarulonsavé fél-egy évig. A hatás elmúltával a közhiedelemmel ellentétben nem romlik a bőr minősége, nem mélyülnek a ráncok, sőt, lassulhat is a ráncosodás folyamata.

50 év felett

A száj melletti redőket remekül korrigálhatja a hiarulonsavas kezelés. A lézeres hámlasztással a bőr komplex megújulását lehet elérni, és a mélyebb ráncok is jelentősen javulhatnak. Ennek hátránya, hogy a kezelést követően legalább egy hétre be kell zárkózni a négy fal közé. Az igazán mély ráncokat, és a jelentősebben megereszkedett bőrt azonban már csak plasztikai sebész tudja eltüntetni.

Ősztől tavaszig a legjobb a hatás

Minden életkorra érvényes, hogy a bőrfiatalító kezelésekre a késő ősztől tavaszig terjedő időszak az ideális, ugyanis a beavatkozások után fokozottan kell védeni a fénytől a bőrt. Ez az elővigyázatosság közvetlenül a kezelések után is elengedhetetlen, és még a téli hónapokban is fontos a fényvédő készítmények használata. Ez alól csak a hialuronsavas ráncfeltöltés és a botox jelent kivételt, melyet az év bármely szakában lehet alkalmazni. A rendszeresen ismételt kúráknak egyes módszereknél preventív hatása is van, és későbbiekben már csak félévente illetve évente szükséges egy-egy fenntartó kezelés, mellyel jelentősen késleltethetjük a bőr öregedését.

(Forrás: A bőrfiatalítás titka 30, 40, 50 évesen)

Természetes kozmetikai javaslatainkat keresse a Natúrszigeten!