A pezsgőfürdő egészségtelen?

A hidromasszázs fürdők kockázataira hívja fel a figyelmet egy amerikai magazin. A kutatások szerint a pezsgőfürdőkben számos bakteriális fertőzést szerezhetünk, ami elsősorban a masszázskádak speciális keringető rendszerében maradó víznek köszönhető.

MasszázskádPM Engineer.magazinban közölték a texasi egyetem mikrobiológiai tanszékén végzett kutatások eredményét. Rita Mojes és kutatótársai 43 masszázskád vizéből vettek mintát és elemezték azokat laborjukban. A kádak nem csak közfürdőkben, vagy uszodákban voltak elhelyezve, hanem privát lakásokban is. Minden kádból vett mintában csak néhány gyakoribb kórokozóra kerestek, de sokkal többet találtak, mint várták. Rita Mojes szerint ez csak a jéghegy csúcsa, mert a valódi probléma ennél sokkal nagyobb. Vírusokra el sem végezték a szűrést.

Hemzsegnek a kórokozók

Egy átlagos masszázskád vizének csupán egy kanálnyi mennyiségű mintájában 138 féle baktérium található, de néhány minta steril volt. Egy átlagos jacuzziból vett egy teáskanálnyi mintában 2 millió baktérium volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált masszázskádak 95 százalékában megtalálható volt valamilyen bakteriális kórokozó, 81 százalékukban voltak kártékony gombák és mintegy 34 százalékban Staphilococcus baktérium.

A Staphylococcus aureus az egyik leggyakoribb gennykeltő baktériumnak tekinthető, de jelentős szerepet játszik az ételmérgezésekben és kórházi járványokban is. Sejtjei gömb alakúak, 0,5-1,0 µm átmérőjűek, egyesével vagy párosan fordulnak elő. A sejtosztódás több rétegben is előfordulhat, ezért rendezetlen csomók keletkeznek. Egyes ritka törzsek tokos sejteket hoznak létre, melyek sokszor fokozott virulenciát (fertőzőképességet) mutatnak a tok nélküli törzsekkel szemben. Mint potenciális kórokozót megtalálhatjuk egészségesek testfelszínén, orrban, torokban, köpetben, székletben, anyatejben, élelmiszerekben, emberi és állati környezetben is. Kórházi, főleg szülészeti, csecsemő- és műtétes osztályokon gyakran okoz sebfertőzéseket. A virulens típusok évekig fennmaradhatnak, gyakran akut, hányással jelentkező csoportos ételmérgezéseket okozhatnak. A tünetekért felelőssé tehető a termelt enterotoxin (bélrendszer működésére ható, lásd exotoxin). A fertőzés gyakori forrása a disznósajt és a tejes fagylaltok. Élelmezéshigiéniás szempontból az ételmérgezésekben a beteg eredetű és az élelmiszerekből, a környezetből kimutatható staphylococcusok jelentősége az enterotoxin termelőképességének vizsgálatával bizonyítható.

A csőrendszerben bújnak meg a kórokozók a kádakban

Ezek a kórokozók általában bejutnak a masszázskádak bonyolult fúvóka rendszerébe, és bár magát a kádat kitisztítják, a csőrendszerben a kórokozók elszaporodnak. Amikor beindul a keringető masszázs funkció, a levegővel együtt a csövekben maradt állott víz is a tiszta fürdővízbe kerül. A mikroorganizmusok a csőrendszerben egy bio-mikrofilm réteget képeznek és ellenállnak a legtöbb tisztító folyadéknak. Amikor a levegő kinyomja a vizet közvetlenül a bőrre jutnak, méghozzá nagy erővel, így a bőr pórusain keresztül könnyen bejutnak. A meleg vízben a pórusok egyébként is kitágulnak, ami tovább fokozza a fertőzés veszélyét. A hagyományos kádakban ez kevésbé fordul elő, mert a felületük könnyebben tisztítható. A masszázsmedencékben fellelhető kórokozók nem csak a bőrön keresztül, hanem urogenitális (húgyúti és nemi szervi) úton is Masszázs-zuhanybejuthatnak a szervezetbe, valamint a gőzt belélegezve a tüdőbe is. A gyereke, idős emberek és a legyengült immunrendszerű felnőttek emiatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. A közös, sokak által használt fürdőkben beéptett masszázsmedencékben ez fokozottan érvényes még a gondos fertőtlenítés ellenére is.

Jobb a masszázs-zuhany

A masszázs-zuhany rendszerek és a hagyományos zuhany esetén ez a veszély nem áll fenn és víztakarékosabb is, mint az egyébként igen sok vizet igénylő kádak. Ma már kaphatók ülőkével felszerelt masszázskabinok, minden extrával ellátva: színterápiás, beépített rádió és zenelejátszó is gyakran része az élménykabinoknak. Így elkerülhetjük, hogy beleüljünk a kádba, és mindig friss víz jön a fúvókákból is.

(Forrás: Bathing in a jacuzzi is hazardous to health, angolból fordította: G. Á., Staphylococcus)