Édesség a gyógyír az alkoholizmusra?

Ki gondolná, hogy az édesszájúság és az alkoholizmus között különös kapcsolat van? A legújabb kutatások szerint azok a függők, akik szeretik az édességet, könnyebben le tudnak szokni az alkoholról, mint azok, akik nem édesszájúak.

Alkohol és csokiHihetetlen dologra derült fény: az édesség segíthet az alkoholizmus leküzdésében. Finn kutatók ugyanis arra jöttek rá, hogy azok az italozók, akik szeretnek nassolni, nagyobb eséllyel tudnak leszokni az ivásról egy gyógyszer segítségével, mint azok, akik nemet mondanak a csokira.

A kutatás

A finn Nemzeti Egészségügyi és Népjóléti Intézet kutatói, David Sinclair vezetésével, 87 személyt vontak be a kísérletbe. A vizsgált személyek mindegyike alkoholfüggő, egy csoportjuk szereti az édességet, a többiek pedig nem. A kutatók Naltrexone tablettát használtak a vizsgálat során, ezt a gyógyszert egyébként elvonókúrákon és leszoktató terápiákon alkalmazzák. A New Scientist tudományos lap hírül adta, hogy azok az alkoholfüggők, akik szeretik az édességet, jobban reagáltak a Naltrexone nevű gyógyszerre, mint azon társaik, akik kevésbé édesszájúak.

Furcsa összefüggés

Ez az eredmény megmagyarázza azt a korábbi problémát, hogy általában a szer miért csak a kezeltek 78 százalékára hat eredményesen. A kevésbé édesszájú alkoholisták sokkal könnyebben esnek vissza ugyanis az ital fogságába, nem tudnak szabadulni az alkoholizmus ördögi köréből. És hogy miért van ez? Nem nehéz kitalálni a megoldást, hiszen az édes íz és az alkohol olyan vegyületeket szabadítanak fel a szervezetünkben, amik erősítik az élvezetérzetet. A túlcukrozott ételek, csokoládék tehát ugyanazokat a jutalmazási köröket indítják el az agyban, mint az alkohol.

Érdekesség

A depresszióra hajlamosak és depresszióban szenvedők körében szintén több az édesszájú. A csokikban található endorfin ugyanis fokozza az ember boldogságérzetét.

A túlzott édességfogyasztás is okozhat függőséget. A dietetikusok szerint az édesség egy lelki drog. Addig, amíg meg nem kapja a szervezetünk, a kelleténél jobban eluralkodik a vágy bennünk egy kis édesség után. Ha azonban ekkor is ellenállunk, semmiféle pszichoszomatikus tünetet nem produkál a testünk, ellentétben alkohol- vagy drogfüggőség esetén.

Az édesszájúság sokszor gyerekkorban kialakul, így nem mindegy, hogy a kicsi mennyi édességet fogyaszt. Azok körében ugyanis, akik inkább zöldségeken és gyümölcsökön nőttek fel és csak nagyon ritkán nassoltak, kevesebb az édesszájú.

Az eredeti kakaóbabból készült, minimum 70 százalékos kakaótartalmú étcsokiból nyugodtan fogyasszunk minden nap egy kockát, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami jótékony hatással van egészségünkre.

(Forrás: A sweet tooth predicts success of alcoholism treatment, angolból fordította: T. B.)