Ételmérgezés

Ételmérgezésként aposztrofálunk gyakran minden hasi tünetet, hányást, hasmenést okozó betegséget. Gyomorrontásnak is szokták nevezni.

ÉtelmérgezésMi okozza?

Orvosi szempontból azt nevezzük ételmérgezésnek, amikor valóban az elfogyasztott étel tehető felelőssé a tünetek kialakulásáért. Az ételmérgezést leggyakrabban a nem kellőképpen főtt, átsütött, vagy melegített ételben lévő baktérium toxinok okozzák. Gyakori, hogy mindenki megbetegszik, aki ugyanabból az ételből fogyasztott, azonban a tünetek súlyossága különböző lehet.

A hányással, hasmenéssel járó kórképek persze sokszor az elfogyasztott ételtől függetlenül, leginkább vírus fertőzés következtében alakulnak ki, jellemzően a kórokozók fertőzőképessége magas, ezért az egy háztartásban lakókat egyaránt megbetegítheti.

Tünetek

Émelygés, hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, haspuffadás, hasmenés jelentkezik, hőemelkedés, súlyosabb esetben láz kíséri.

Hasmenésnek azt nevezzük, amikor híg, vizes széklet ürül, lehet, hogy csak egy alkalommal, lehet hogy többször. Ha a gyermeknek több alkalommal is van formált széklete, az nem hasmenés. Minőségét tekintve a hasmenéses széklet lehet nyálkás, néha véres, sokszor világosabb színű a szokásosnál. Figyeljük meg, mert a széklet állaga, gyakorisága hasznos információval szolgálhat az orvos számára, ha súlyosabb esetről van szó.

Mit tehet a szülő?

Az ételmérgezés általában enyhe lefolyású, diéta, szükség szerint ágynyugalom, lázcsillapítás és megfelelő folyadékpótlás mellet hamarosan tünetmentessé válik a kis beteg. Az ételmérgezés után nem nagyon kíván enni a gyermek, ne erőltessük, viszont innivalóval kínáljuk, a kiszáradás megelőzésére. Ilyenkor jól szokott esni a citromos limonádé, hideg citromos tea, citromfű, vagy diófalevél tea.

A cikk folytatásához kérjük, kattintson ide!