A férfiak alulbecsülik saját méretüket

Egy felmérés szerint a férfiak hajlamosak akár öt centiméterrel is alábecsülni saját derékbőségüket, sőt tízből kilencen azt is beismerték, fogalmuk sincs, hogyan kell megmérni magukat. Egy átlagos férfi nagyjából 90 centiméteresre becsüli saját derékméretét, vagyis öt centivel kisebbnek, mint amekkora a valós átlag.

A férfiak alulbecsülik saját méretüketA derékbőség pontos meghatározása azért nem elhanyagolható tényező, mert a 92 centiméter feletti méret már megnöveli a kettestípusú cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát is, ami igazán veszélyessé 100 centi felett válik. Tracy Parker, a Szív Alapítvány dietetikusa igen aggasztónak érzi a felmérés eredményeit, mivel azt sugallják, hogy a férfiak nincsenek tisztában az őket fenyegető veszélyekkel. A szakember szerint, aki 92,5 centinél nagyobb derékbőséggel rendelkezik, annak sürgősen változtatnia kell életmódján.

Parker szerint már az is számít, ha néhány megállóval előbb leszállunk a buszról, ebédszünetben sétálunk egyet a kollégákkal, a tízóraira pakolt egészségtelen rágcsálnivalókat pedig zöldséggel és gyümölccsel helyettesítjük. Deepa Khatri, a Diabétesz UK Kutatóközpont tanácsadója szerint szintén veszélyes dolog, hogy a férfiak többsége nem veszi komolyan, milyen egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát növekvő derékméretével, pedig, aki tisztában van ezzel, az már meg is tett egy lépést a változás felé.

Hazel Nunn, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúlyosság legalább hétféle rák- köztük a bél- és a hasnyálmirigyrák – kockázatát növeli, és a tudósok becslése szerint Angliában a jelenleg elhízott emberek közül évente nagyjából 19 000 rákos beteg kerül ki. A rák megelőzésére pedig – a dohányzásról való leszokás után – a fogyás a második leghatékonyabb módszer.