Tévhitek a kávéról

Bár a koffein nagy dózisban valóban úgy viselkedik, mint a kábítószer, a legújabb kutatások szerint azonban nem okoz a szó szoros értelmében függőséget. Ha valaki nem kapja meg a napi kávé- vagy koffeinadagját, elképzelhető, hogy fáj egy kicsit a feje, de nem lesz agresszív, és nem jelennek meg rajta elvonási tünetek. Hozzá lehet tehát szokni a koffeinhez, de nem okoz függőséget.

Rövid, hosszú, habos vagy eszpresszó?Eszpresszó vagy filteres kávé

Sokan úgy gondolják, hogy az eszpresszó erősebb, mint a filteres kávé. Ha az erősséget a koffeintartalomban mérjük, akkor ez a megállapítás hamis. Egy csésze eszpresszó kávéban ugyanis 50 mg koffein van, míg egy csésze filteres kávéban 100-150 mg. Ha erősebbnek érezzük az eszpresszót, az csak azért lehet, mert elkészítésekor több aromaanyag szabadul fel.

A jó kávé csak arabica babkávéból készülhet

A babkávé két legismertebb fajtája az arabica és a robuszta. Bár az arabica valóban aromásabb és ízletesebb, mégsem jelenthetjük ki azt, hogy csak azok a kávék finomak, amelyek ebből a babkávéból készültek. Nagyon sok ízletes kávét készítenek például az arabica és a robuszta keverékéből is.

Hab csak zsíros tejből jó

A kávéhab minősége és íze nem a tej zsírtartalmától, hanem a fehérjetartalmától függ. Éppen ezért a zsírszegény tejből vagy szójatejből éppolyan finom és jó tejhabot lehet készíteni, mint zsíros tejből.

Magas vérnyomás: tilos a kávé

Korábban valóban az a tévhit keringett, hogy akinek magas vérnyomása van, nem ihat kávét. A legújabb kutatások szerint azonban vérnyomásemelkedés csak azoknál az embereknél figyelhető meg, akik addig még soha nem ittak kávét. Való igaz, hogy a szív- és vérnyomásproblémákkal küszködő embereknek oda kell figyelniük és mértéket kell tartaniuk: naponta két csésze kávénál nem ihatnak többet.

Árt a gyomornak

Azok, akik gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvednek, valóban nem vihetik túlzásba a kávéfogyasztást: a kávé ugyanis emeli a savszintet, ami a beteg gyomorra ártalmas lehet. De! Ha semmiképpen nem szeretnénk lemondani fájó gyomorral sem napi koffeinadagunkról, akkor filteres, hosszú kávé helyett válasszunk eszpresszót: ennél ugyanis a kávébabokat hosszabban és erősebben pörkölik meg, így nem annyira savas.

(Forrás: rollingpin.de, németből fordította: Sophie)