Egyik napról a másikra szoknak le legszívesebben a dohányosok

Az „Egyik napról a másikra abbahagyom” nevű leszokást segítő program a legkedveltebb a dohányosok körében – állítják a Sydney Egyetem kutatói. A leszokni vágyó dohányosok mintegy kétharmada választja a népszerű „Egyik napról a másikra abbahagyom” („Cold Turkey”) módszert. A Sydney Egyetem kutatói az egyre nagyobb siker hatására átfogó kutatásba kezdtek, vajon mi alapján választanak módszert a dohányosok.

Egyik napról a másikra szoknak le legszívesebben a dohányosokA program Amerikából indult és lényege, hogy ha egy falu, esetleg egy cég vagy bármilyen nagyobb közösség tagjai legalább egy éven keresztül nem gyújtanak rá, végül több milliós díjat vehetnek át. A nyereményt a dohányzásellenes állami- vagy magánalapítványok finanszírozzák, és hatalmas médiafelhajtás övezi.

A kutatás vezetője, Dr. Sally Dunlop szerint az „Egyik napról a másikra abbahagyom” népszerűsége kiaknázatlan, pedig globális megoldást nyújthatna a problémára. „Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az eljárásra” – tette hozzá a szakértő.

A vizsgálatokba olyan ex-dohányosokat vonnak be, akik miután leszoktak a cigarettáról, 1-5 éve egyáltalán nem gyújtottak rá. A kutatás azért is különösen fontos az ausztráloknak, mert kormányuk 2020-ig szeretné elérni, hogy a dohányosok száma 10 százalékra csökkenjék a lakosság körében. Bár ez a célkitűzés a szakértők szerint erőteljesen optimista, a kormány szeretné bevezetni a leghatékonyabb, legátfogóbb dohányzásról való leszokást elősegítő programot.