A zöld tea jótékony hatásai az idősekre

Az elmúlt pár év során számos kutatás vette górcső alá a zöld teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait. A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti az olyan időskorra jellemző betegségek, mint a csontritkulás, a stroke és a kognitív leépülés valószínűségét.

A zöld tea jótékony hatásai az idősekreA Tokiói Orvosi Egyetem kutatói által végzett új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az olyan idős emberek körében, akik rendszeresen isznak zöld teát, jóval kisebb eséllyel alakulnak ki funkcionális fogyatékosságok, mint azok között, akik nem fogyasztanak zöld teát. A kutatócsoport összesen 13 998 hatvanöt évnél idősebb felnőtt étkezési, ivási, és egészségügyi szokásait követték nyomon egy hároméves periódus során, illetve felhasználták még a japán egészségbiztosító rendszer adatbázisából származó statisztikai adatokat is.

Az adatok feldolgozása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azoknak az idős embereknek, akik naponta legfeljebb csak egy csésze, vagy még kevesebb zöld teát ittak, 13 százaléka tapasztalt funkcionális rokkantságot, míg a naponta öt, vagy még több csésze zöld teát elfogyasztó emberek közül mindössze 7 százalék.

A tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni, hogy mi okozza a zöld tea jótékony hatásait, de a feltételezésük szerint a zöld tea egyik összetevője, az EGCG nevű antioxidáns gátolhatja meg a sejtek pusztulását. A tokiói kutatócsoport tanulmányának részleteit a The American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikálták.