Nem segít a diétában a kisebb tányér

Bár széleskörűen elterjedt nézet, hogy ha kisebb tányérról eszünk, az segít a fogyókúrában, egy tanulmány nemrég ezt megcáfolta. Hiába tűnhet logikusnak, hogy ha kisebb tányéron tálaljuk a vacsoránkat, akkor az többnek tűnik, és emiatt majd kevesebbet is eszünk belőle, a kutatók szerint ez mégsem jó stratégia.

Nem segít a diétában a kisebb tányér„Gyakran ajánlják, hogy kisebb tányért használjunk, mert akkor ellenőrzés alatt tarthatjuk a bevitt étel mennyiségét, de ez mégsem hatékony stratégia” – magyarázta a kutatás vezetője Meena Shah, a Texasi Keresztény Egyetem kineziológus professzora.

A kutatás során véletlenszerűen kiválasztott 10 túlsúlyos és 10 normál testsúlyú nőt hívtak meg a tudósok ebédre. Az egyik csoportnak normál méretű tányérokat, a másiknak pedig kisebb méretűeket adtak, azzal az utasítással, hogy szedjenek maguknak annyi ételt, amennyit szeretnének, és egyenek annyit, amennyitől jóllaknak. A második napon ugyanerre kérték a nőket, ekkor azonban azok kapták a kisebb tányérokat, akik előző nap a nagyobból ettek.

Az eredményekből kiderült, hogy egyik napon sem különbözött a két csoport energiabevitele, függetlenül a tányérok méretétől. Shah professzor azonban megjegyezte, hogy az elhízott nők kisebb étvágyról számoltak be az étkezések előtt, valamint miután befejezték az evést, kevésbé is érezték jóllakottnak magukat. „Ez arra utalhat, hogy az elhízott emberek kevésbé érzékelik az éhséget valamint a teltség érzését is, mint a normál testsúlyú emberek” – magyarázta a szakértő. A tanulmány a Human Nutrition and Dietetics folyóiratban jelent meg.