Csökkenti a vérnyomást a számítógépesített stresszlabda nyomogatása

A labda, amelyet naponta tíz percig kell nyomogatni, a magas vérnyomás elleni küzdelem hatékony, új eszköze lehet. A számítógépesített stresszlabda a vérnyomást és a pulzust szabályozó idegrendszeri terület aktivitását serkenti. Ez a terület, a paraszimpatikus idegrendszer felelős a vérnyomás csökkentéséért pihenés közben és nyugalmi helyzetben. Ez ellensúlyozza a szimpatikus idegrendszert, amely stressz és veszély esetén megnöveli a vérnyomást és pulzusszámot.

Csökkenti a vérnyomást a számítógépesített stresszlabda nyomogatásaA paraszimpatikus idegrendszert serkentő rendszeres aerob testmozgás, például a kocogás, a kerékpározás vagy a tánc, közismerten a legjobb vérnyomáscsökkentő módszernek számítanak. Az ilyen testmozgás tágítja a vérereket, ezáltal lehetővé teszi a vér szabadabb áramlását, melynek köszönhetően a pulzusszám csökken, és kisebb nyomás nehezedik az artériák falára.

Az új eszköz azonban olyan magas vérnyomásos betegek esetében lehet jó megoldás, akik túl betegek, vagy túl idősek a szükséges testmozgás elvégzéséhez, illetve akik nem reagálnak a felírt gyógyszerekre. A labda egyfajta izometriás mozgást tesz lehetővé, mely során az izmok anélkül dolgoznak, hogy megterhelnénk a csontokat és az ízületeket. Ha például valamit az asztalra fektetett karunkkal erősen megszorítunk, az izmok összehúzódnak, mégsem terheljük meg a csukló-, a könyök- és a vállízületet. Ez a tevékenység eleinte ugyan megemelik a vérnyomást, hosszú távon mégis a vérnyomás csökkenését eredményezi.

A modernizált eszköz számítógép segítségével méri, hogy a beteg elegendő erőt fejt-e ki az optimális eredmény eléréséhez. Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) nemrég engedélyezte a Zona Plus fantázianevet viselő labda kísérleti alkalmazását 200 olyan betegen, akikben két gyógyszer szedése ellenére sem sikerült csökkenteni a magas vérnyomást.

Az eszköz használata során a betegeknek először két másodpercig meg kell szorítaniuk a labdát. A labdában lévő mikrocsip rögzíti ezt a nyomást, és ehhez rendeli hozzá a személy cél pulzusszámát. A későbbiekben a betegnek olyan erősen kell megszorítaniuk a labdát, hogy elérjék ezt a célértéket, és amikor elérik, két percig így kell tartaniuk az eszközt. Ha a szorításuk gyengül, a gép figyelmezteti őket, hogy erősebben szorítsák. Egy perc pihenő után a másik kézzel is el kell végezni a gyakorlatot. Az egész rutin körülbelül tíz percet vesz igénybe, és akár TV előtt, vagy íróasztalnál ülve is végezhető.

A Journal Of Hypertension egyik 2010-es cikkében a kutatók arról számoltak be, hogy ez a fajta izometriás kézszorító gyakorlat mindössze négy hét alatt átlagosan 10 százalékkal csökkenti a vérnyomást.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés