Az arzén-túlterhelés helyes táplálkozással megelőzhető

Az arzén-túlterhelés világszerte milliókat fenyeget a szennyezett víz révén, de étrendünk által valamennyien veszélyben vagyunk. B12-vitamin és állati fehérjék megfelelő mennyiségű fogyasztásával azonban csökkenthető szervezetünk arzénszintje egy amerikai kutatás szerint. Az elegendő zsírbevitel, ezen belül az állati eredetűek, a zöldségekből származóak, illetve a telített zsírsavak helyes aránya ugyancsak segít a méregtelenítésben. Ugyanakkor az elsősorban halakban előforduló omega-3 zsírsavak serkentik az arzén felhalmozódását.

Az arzén-túlterhelés helyes táplálkozással megelőzhetőA hosszú ideig tartó, erős arzén-kitettség bőrelváltozásokat, rákot, valamint szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, továbbá akadályozhatja a magzati fejlődést. Már alacsony arzén-koncentráció is veszélyt jelent a szervezetünk számára. A rizs például nem organikus formában tartalmazhatja ezt a méreganyagot, ami még inkább egészségromboló hatású, mint a halakban előforduló organikus változat.

A testünkbe kerülő arzén egy része a vizelettel kiürül, ám a maradék képes elraktározódni a hajszálakban és a körmökben. Éppen ezért az arzén-túlterhelés megállapítására haj- és körömdiagnosztikai módszert szoktak alkalmazni az orvosok.

Az egyesült államokbeli Dartmouth Egyetem és a Geisel Orvosi Egyetem szakértői elemezték a környékükön élők arzénszintjét. Valamennyien a helyi vízhálózatot használták elsődleges folyadékforrásként. Az eredmények szerint a szervezetükben talált arzén mennyisége egyenesen arányos volt az alkohol- illetve az omega-3 bevitellel, viszont akik több zöldséget és állati zsírt fogyasztottak, alacsonyabb szintet produkáltak.

Dr. Kathy Cottingham, a kutatás szervezője szerint valószínűleg kölcsönhatásról lehet beszélni az arzén és a zsírok között: utóbbiak megakadályozhatják a méreganyag lerakódását a haj és a köröm szerkezetét alkotó keratinbázisban. Ám azzal is számolni kell, hogy a felmérés résztvevőinek táplálkozása eltérő volt, tehát magas arzénszintet például a kiemelkedő rizsfogyasztás is eredményezhetett.

„Az emberi test a metiláció néven ismert kémiai folyamat segítségével igen hatékonyan képes eltávolítani az arzént. Meglepő módon nem észleltünk összefüggést a többi tápanyag, például a folsavbevitel és a metiláció között, noha ennek oka lehet, hogy a vizsgált személyek ezekből megfelelő mennyiséget vettek magukhoz” – összegezte a kutatást vezető Dr. Joann Gruber, aki munkatársaival jelenleg ugyanezen témakörben végez kutatást, ezúttal gyerekekre vonatkozóan.