Hogyan okozhat idősebb korban cukorbetegséget egy vírus?

A cytomegalovírus (CMV) olyan vírus, amely a fertőzöttek nagy többségében semmilyen tünetet nem okoz. Ha valaki megfertőződik, egész életére fertőzött marad. A vírus általában lappang a szervezetben, de bármikor újra aktiválódhat. Az Immunity and Ageing szaklapban közzétett új kutatás szerint a CMV fertőzés a 2-es típusú diabétesz jelentős kockázati tényezőjének számít az idős emberekben.

Hogyan okozhat idősebb korban cukorbetegséget egy vírus?Az elhízás, a mozgáshiány és az öregedés is összefüggésben áll az inzulin-rezisztenciával, a cukorbetegség első jelével. Azonban az inzulinrezisztenciában szenvedők csupán egyharmadában alakul ki végül a 2-es típusú cukorbetegség.

Miben mások ezek az emberek? Valószínűleg genetikai és környezeti tényezők felelősek, de a gyulladás is szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegekben általában magasabb a gyulladás biológiai jelzőinek szintje, például a CRP (C-reaktív protein) szintje és az aktív fehérvérsejtek száma. A cytomegalovírus fertőzéshez hasonló krónikus fertőzések megterhelik az immunrendszert. A Leideni és a Tübingeni Egyetemek kutatói a glükózszabályozást és a CMV elleni antitesteket vetették össze több mint 500 alanyban, és kimutatták, hogy a CMV fertőzöttség összefüggésben áll a 2-es típusú diabétesszel. A szakértők úgy vélik, hogy a vírus vagy közvetlenül a hasnyálmirigy sejtjeire gyakorol hatást, vagy közvetett módon azt eredményezi, hogy az immunrendszer támadja meg a hasnyálmirigyet.

A kutatást vezető Dr. Andrea Maier elmondta, a vizsgálatból kiderült, hogy bár a CMV szeropozitivitás összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel, a HnA1c magasabb szintjével és a nem éhgyomri glükóz megnövekedett szintjével, a CMV elleni antitestek tényleges szintje azonban nem. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mivel a vizsgálatot nagyon idős embereken végezték, nem biztos, hogy az eredményeket az egész népességre ki lehet vetíteni. Az azonban nagyon valószínű, hogy ha sikerülne legyőzni a CMV fertőzést, ezáltal a cukorbetegséget és más betegségeket is vissza lehetne szorítani idősebb korban.