Nehezedre esik a napi ötszöri zöldség-gyümölcsfogyasztás? Csalj egy kicsit!

Sokaknak már az is nehezére esik, hogy odafigyeljen a rendszeres, napi ötszöri étkezésre, nemhogy még minden alkalommal fogyasszon valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt is. Hasonlóan a por alapú instant ételekhez, spanyol kutatók kimutatták, hogy a szárított vagy fagyasztott gyümölcsökből készült por vízzel vagy tejjel elkeverve ugyanolyan egészséges lehet, mint ha frissen fogyasztanánk azokat.

Nehezedre esik a napi ötszöri zöldség-gyümölcsfogyasztás? Csalj egy kicsit!A legújabb brit felmérések szerint is a lakosságnak csupán egynegyede étkezik ennyire egészségesen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása pedig naponta legalább 400 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt ír elő az egészségünk megőrzése érdekében. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ugyanis csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a stroke és a szívbetegségek kockázatának a kialakulását.

Tavasszal és nyáron talán még könnyebb betartani ezt az ajánlást, de akkor is számolnunk kell a gyors romlási idővel, vagyis az egészségtudatos embereknek elvileg minden másnap be kellene vásárolniuk a zöldségesnél. ”A grapefruit egy nagyon egészséges, tápanyag szempontjából értékes citrusféle, tovább is eltartható, mégis keveset fogyasztunk belőle, mivel egyéb okok mellett nagyon keserű. Továbbgondolva ezt a gondolatmenetet, a gyümölcsök fogyasztása azért is lehet ilyen alacsony, mert a friss gyümölcs csak néhány napig áll el és sokan túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy minden nap vásároljanak” – magyarázta Nuria Martínez Navarrete, annak a kutatócsoportnak a vezetője, amely kifejlesztette a módszert. A szakemberek kimutatták, hogy gyümölcsök a fagyasztás vagy szárítás során konzerválják az olyan vegyületeket, mint például az egészségmegőrzése szempontjából híres antioxidánsokat. Így később, por formában ha vizet, vagy tejet adunk hozzájuk, kényelmesen elkészíthető és egészséges ételt kapunk.

Tudósok szerint 100 gramm grapefruit így 10-15 gramm por grapefruitnak felel meg. Használhatjuk müzlihez vagy turmixokhoz, de ha például csupán 85 ml vizet adunk hozzá, egy fél grapefruit levének megfelelő gyümölcslevet kapunk.