Fokozhatja az agyvérzés kockázatát idősebb betegeknél a csípőműtét

A teljes csípőprotézis-beültetésen átesett idősebb betegek gyakrabban kapnak agyvérzést a műtétet követő első pár héten – derült ki egy új kutatásból. Az eredmények azt sugallják, hogy a korosabb betegeknek mérlegelniük kell a beavatkozásból származó előnyöket a veszélyek figyelembe vételével. A kutatók több mint 66 000, műtéten átesett dán ember adatait vetették össze 200 000 egészségesével.

Fokozhatja az agyvérzés kockázatát idősebb betegeknél a csípőműtétÁtlagéletkoruk 72 év volt, legtöbbjük az europid nők köréből került ki. A megoperált betegeknél 4,4-szeresére nőtt az agyállományi vérzés kockázata a beavatkozást követő két hétben. 4,7-szeres mértékben fokozódott az iszkémiás stroke veszélye, amely az erek elzáródása miatt következik be. Az elzáródásos fajta kockázata 6 hétig fennmaradt, míg a vérzéses változaté 12 hétig. Az eredmények online jelentek meg a Stroke című folyóiratban.

A kockázat csökkent a jelzett idő után, egy év elteltével pedig visszaállt a normal értékre, állapította meg a kutatás vezetője, Frank de Vries, az Utrechti Egyetem adjunktusa. A kutatók azt is felfedezték, hogy az aszpirin mintegy 70 százalékkal csökkentette az agyvérzésre való fokozottabb hajlamot. Más gyógyszerek nem bizonyultak hatásosnak.

Évente mintegy 1 millió csípőprotézis-műtétet hajtanak végre világszerte, ebből 300 000-t az Egyesült Államokban. A kutatók szerint ezért is volt annyira fontos felmérni a nemkívánt hatásokat is. „Egyre inkább csökken a kórházban töltött napok száma, mert javultak a terápiás módszerek, mindenhol cél a költségcsökkentés, továbbá a betegnek is jót tesz a mielőbbi mobilizálás. Érdemes az agyvérzés kockázatát két héttel a műtét után értékelni” – fejtette ki Dr. de Vries.