Javítja az érrendszer egészségét a gyümölcs?

A Warwick Egyetem és az Unilever kutatói közösen próbálják meghatározni, vajon a zöldségekben és gyümölcsökben lévő tápanyagok javítják-e a szív-érrendszer egészségét, és védenek-e a 2-es típusú diabétesz ellen. Ha a kutatás sikerrel jár, ez lesz az első alkalom, hogy közvetlen összefüggést mutatnak ki a gyümölcsfogyasztás és a szív-érrendszeri egészség javítása között.

Javítja az érrendszer egészségét a gyümölcs?Az együttműködésben készülő vizsgálat abból a feltételezésből indul ki, hogy a gyümölcsökben lévő tápanyagok kiváltják a sejtek védekező mechanizmusát a vérerek falában található szövetekben, ami nem csak az öregedésből eredő károsodástól véd, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is megakadályozza.

A hároméves program során az egyetem által kifejlesztett újszerű szűrővizsgálattal azonosítják, mely zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek védőhatást gyakorolnak az emberi érrendszerre. Ezt követően a kapott eredmények alapján kifejlesztett prototípus termékeket emberi vérereken tesztelik majd in vitro kísérletekben.

Paul Thornalley, a Warwick Egyetem orvosi karának professzora abban bízik, hogy sikerül felhasználni a szőlő, az eper, az olajbogyó és más gyümölcsök és zöldségek egészségjavító tulajdonságait arra, hogy serkenthessük az emberi szervezet természetes védekező mechanizmusait a szívbetegség és a cukorbetegség ellen, és ezáltal elősegítsük az elöregedő és túlsúlyos társadalom romló egészségével kapcsolatos egyre súlyosabb problémák megoldását.