Összefügghet a kisebb születési súllyal az alacsonyabb D-vitamin szint

A terhesség kezdeti időszakában D-vitamin hiánnyal küzdő nők hajlamosabbak kisebb súlyú újszülöttnek életet adni, derült ki a Pittsburghi Egyetem kutatásából. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozásával készült kutatás anyaga a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism januári számában jelenik majd meg, de online már elérhető.

Összefügghet a kisebb születési súllyal az alacsonyabb D-vitamin szint„A koraterhességi anyai D-vitamin szint befolyásolhatja a magzat későbbi növekedését” – mondta el a kutatás vezetője, Alison Gernand, az egyetem epidemiológiai tanszékének munkatársa. „Ha az első trimeszterben fennáll a hiányállapot, a méhen belüli fejlődési visszamaradás kockázata kétszeresére emelkedik.”

Dr. Gernand munkatársaival együtt felfedezte, hogy azoknak az anyáknak, akiknek a terhessége első 26 hetében 37,5 nmol/L-nél kevesebb D-vitamint mutattak ki a véréből, azoknak átlagosan 46 grammal kisebb súlyú gyermekeik születtek. Csak olyan újszülötteket vizsgáltak, akik teljes időre – azaz a terhesség 37. és 42. hete között látták meg a napvilágot. Az első 14 hétben megfigyelt hiányállapot esetében kétszeresére emelkedett az esélye a „korhoz képest kisebb súly” nevű állapot kialakulásának. Ezek a kicsik tízszer gyakrabban halnak meg egy hónapon belül, és a krónikus betegségekre is hajlamosabbak (szívbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás).

„Ez az egyik legnagyobb kutatás, mely az anya D-vitamin-szintjének és a születési súlynak a kapcsolatát elemezte” – jegyezte meg Lisa M. Bodnar, az egyetem adjunktusa. „Indokolttá tehetik a klinikai kísérletek végrehajtását azzal kapcsolatban, hogy a születési súlyon lehet-e javítani azzal, ha a reproduktív koru nők D-vitamin kiegészítést kapnak.”

A D-vitamin egyedülálló abból a szempontból, hogy a szervezet képes előállítani a napfény segítségével, bár megtalálható a dúsított élelmiszerekben is, mint amilyenek a tejtermékek vagy reggeliző pelyhek, illetve táplálék-kiegészítők formájában is elérhető. A sötétebb bőrű emberek gyakrabban szenvednek hiányállapotban. Ugyanezen konzervatív standard felhasználásával megállapították, hogy az Egyesült Államokban az afroamerikai nők közel fele, europid társaiknak pedig mintegy 5 százaléka D-vitamin hiányban szenved.

A Pittsburghi Egyetem kutatása véletlenszerűen vizsgálta meg 2146 várandós anya vérmintáját, akik a Kollaboratív Perinatális Projektben vettek részt, melyet 1959 és 1965 között hajtottak végre 12 amerikai kórházban. A vérmintákat olyan jól sikerült konzerválni, hogy fél évszázaddal később is alkalmasnak bizonyultak az elemzésre. „Ennek ellenére hasznos lenne megismételni a vizsgálatot egy frissen gyűjtött mintaállományban is” – tette hozzá Dr. Bodnar. „A mai nők kevesebbet dohányoznak, több köztük a túlsúlyos, kevesebbet tartózkodnak a napfényen, de az ételeiket vitaminokkal tömik tele – ez mind hatással lehet a D-vitamin szintjükre és a gyermekeik születési súlyára.”