Egerekben teljesen elpusztítja a daganatot a trójai faló terápia

A kísérleti „trójai faló” kezelés egérkísérletekben teljesen elpusztította a prosztatadaganatot. A brit kutatócsoport a Cancer Research szaklapban közzétett tanulmányában arról számolt be, hogy daganatpusztító vírust rejtettek el az immunrendszerben, hogy becsempészhessék a daganatba. Miután bejutottak, a felszabaduló több tízezer vírus elpusztította a daganatos sejteket. A szakértők szerint az eredmények ígéretesek, de az emberi kísérletekre még várni kell.

Egerekben teljesen elpusztítja a daganatot a trójai faló terápiaA rákkutatásban egyre többet foglalkoznak a vírusok felhasználásával a gyorsan növekvő daganatok elpusztítására. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a vírusokat elég mélyre juttassák a daganatba ahhoz, hogy megfelelő pusztítást végezhessenek.

A Sheffieldi Egyetem kutatói Claire Lewis professzor vezetésével azon dolgoznak, hogy fehérvérsejteket trójai falóként használva elegendő mennyiségű vírust csempészhessenek be.

A rák kezelésében alkalmazott kemoterápiát illetve sugárterápiát követően a szövet károsodik. Ennek hatására megemelkedik a fehérvérsejtek szintje, ami a terület elzárása révén elősegíti a károsodás regenerálódását. A kutatók ezt próbálják meglovagolni azzal, hogy a lehető legtöbb fehérvérsejtet veszik rá a daganatpusztító vírus a daganat középpontjába történő szállítására.

A kutatók a vérmintákból makrofágokat vonnak ki, amelyek az immunrendszer részeként normál esetben az idegen betolakodókat támadják. Ezeket vegyítik egy vírussal, amelyet a HIV vírushoz hasonlóan nem támad meg az immunrendszer, így a fehérvérsejtek potyautasaivá válnak. A kísérlet során az egereket a kemoterápiás kezelés után két nappal beoltották a fehérvérsejtekkel. Ebben a szakaszban mindegyik fehérvérsejt mindössze néhány vírust tartalmazott. Amint azonban a makrofágok bejutnak a daganatba, a vírus máris képes a szaporodásra. Körülbelül 12 óra múlva a fehérvérsejtek szétrobbantak, és egyenként akár 10 ezer vírust szabadítottak fel. Ezek aztán megfertőzték és elpusztították a rákos sejteket.

A 40 napos kísérleti időszak végén a „trójai faló” kezelésen átesett egerek éltek, és a daganat egyetlen jelét sem mutatták. A más kezelésekben részesült egerekben ezzel szemben a daganat továbbterjedt, és az állatok elpusztultak. Lewis professzor szerint az újszerű kezelés teljesen elpusztítja a daganatot, és megakadályozza a kiújulását. A szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmélet eredményesnek tűnik ugyan, de az egérkísérletekben bemutatott számos eredményről kiderült már, hogy emberekben nem válik be. A professzor azt reméli, hogy jövőre megkezdhetik a humán kísérleteket.