Ne unjuk meg a téli gyümölcsöket!

Nagyon is jól tudjuk, hogy éppen télen a legfontosabb az egészséges táplálkozás, az immunrendszer erősítése és ezzel a betegségek megelőzése. A szervezet csak akkor harcolhat hatékonyan a kórokozókkal, ha el van látva az összes alapvető tápanyaggal, vitaminnal. Most, hogy közeleg ismét az influenza, nagy szükségünk lehet a segítségre. A friss gyümölcs különösen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz. Bemutatunk öt téli gyümölcsfajtát és eláruljuk, mi teszi ezeket oly egészségessé, ráadásul finom recepteket adunk elkészítésükhöz.

Narancs

A narancs iránt nagy a kereslet a télen, mert nem csupán csodálatosan illatozik, hanem finom lédús, édes is. Emellett nagyon egészséges, mert tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A gyümölcsöt vagy nyersen fogyasztjuk, vagy főzéshez-sütéshez használhatjuk, és „védelmi” koktélként frissen kifacsart leve is ajánlott ital. A narancs igazi C-vitaminbomba: 100 g-ban majdnem 50 mg van benne e fontos vitaminból. Gazdag ásványi anyagokban, többek között vasat, foszfort, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Mint a legtöbb más citrusféle, a narancs is alkalmas azok számára, akik meg akarják őrizni vonalaikat: 100 g narancs csak körülbelül 47 kalóriát tartalmaz.Kivi, a vitaminbomba

Recept: narancs-mustár mártás

Facsarjon ki egy narancsot, és keverjen el 6 evőkanálnyi lét két evőkanálnyi mustárral, két evőkanál mézzel és két evőkanál borecettel. Fűszerezze meg aztán sóval és borssal. Adjon hozzá lassan, habverővel való állandó keverés mellett 150 ml olívaolajat. Addig keverje, amíg állaga krémszerűvé válik. Tálalja a mártást füstölt lazaccal, sült marhával és salátával.

Kivi

A kivi nemcsak egészséges, hanem praktikusan, egyszerűen fogyasztható: Vigyen magával ezért a téli hónapokban egy kivit munkahelyére és finom, egészséges desszertként élvezheti. A kivi csaknem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs – 100 g-ban átlagosan 70 mg van belőle, így a napi C-vitamin adagot egyetlen nagyobb kivi fedezi. Emellett a kivi sok folsavat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A sok összetevő ellenére rendkívül kalóriaszegény: 100 g-ban csak 50 kalória van.

Recept: kivi-körte turmix

Tegyen mixerbe 400 ml hideg körteléhez két evőkanálnyi finom zabpelyhet és három durvára darabolt kivit. Mixelje finomra, a folyadékot rendszeresen fogyassza a téli hónapokban.A mandarin kalóriaszegény

Tanács: nyers kivit ne keverjen tejtermékekkel, mert keserű lesz az íze. Ha égő érzést érez a nyelvén kivi fogyasztásakor, akkor ritkábban és kisebb mennyiségben fogyassza.

Mandarin

A mandarin illata kapcsolódik a télhez és a hóhoz, hiszen elsősorban októbertől januárig kapható. Nemcsak az íze finom, hanem egészségi hatása is meggyőző: Újabb tanulmányok bizonyítják, hogy véd az elhízástól és a szív-és vérkeringési megbetegedésektől. A mandarinban megtalálható többek között az A-, C- és E-vitamin és folsav is, és gazdag káliumban, kalciumban. Mivel 100 g mandarin csak 50 kalóriát tartalmaz, egész nap gondtalanul fogyasztható.

Recept: mandarintúró

Tegyen 20 dkg sovány túrót egy tálba, adjon hozzá egy csomag vaníliás cukrot, valamint három teáskanál cukrot. Verjen kemény habbá 200 g tejszínt, és keverje finoman a túróhoz, végül adjon hozzá 300 g friss, vagy konzerv mandarint. Töltse ki a keveréket desszertes tálkákba, díszítse citromfűvel, tálalja behűtve.

Pomelo

A pomelo – a grapefruit és a narancs kereszteződése – néhány éve a téli hónapokban már nálunk is megtalálható. Formája körte alakú és arról felismerhető, hogy hálóban árulják. Fogyasztásakor gondolni kell arra, hogy vérnyomáscsökkentőkkel kölcsönhatásba léphet! A pomelóban alig van kalória, ezért köztes étkezésre kiválóan alkalmas. Érettségi állapotától függően 100 g gyümölcs 50 kalóriát tartalmaz. A pomelo is gazdag C-vitaminban, és értékes káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. A magas limonin-keserűanyag tartalma miatt a pomelo fogyasztása fokozza a bélműködést.Grapefruit, pomelo

Recept: pomelolekvár

Hámozzon meg egy nagy pomelót (800-900 g), és megszabadítva a fehér belső héjától, vágja kis darabokra, majd tegye egy edénybe. Szórjon rá fél kg befőzőcukrot, és hagyja az egészet 1 órán át állni. Ezután pépesítse a gyümölcs húsát, és kezdje el a cukros keveréket főzni. 5-10 percenként nézze meg az állagát, s ha megfelelő sűrűségű, öntse a forró lekvárt lezárható kis üvegekbe.

Grapefruit

A grapefruit a legegészségesebb élelmiszerek egyike: nemcsak kevés kalóriájú, hanem fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A benne található keserű naringin fokozza az emésztést. Ügyelni kell itt is arra, hogy a gyümölcs vérnyomáscsökkentőkkel kölcsönhatásba léphet. 100 g grapefruitban 40-50 kalória van, rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 g elfogyasztása fedezi a felnőtt napi szükségletének 60 százalékát. A- és B-vitamin, kálium, kalcium és magnézium tartalma is számottevő.

Recept: grapefruit-málna ital

Hámozzon meg két grapefruitot, és távolítsa el óvatosan a gyümölcshúst a rekeszekből. Tegye mixerbe 100 g mélyhűtött málnával és 15 g friss gyömbérrel. Adjon hozzá 2 evőkanál zabpelyhet, egy teáskanál cukrot, és az egészet mixelje össze. Finom, frissítő hatású üdítőitalt kapunk.

(Németből fordította: Koncz László)