Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelés

Az egészségügyi hatóságok régóta óva intenek a túlzott antibiotikum-használattól, ami növelheti a halálos fertőzések előfordulását. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak: kiirtják a jótékony bélbaktériumokat is, ez pedig az erősebb fertőző baktériumok elszaporodását okozhatja. A legújabb kutatások szerint sok hasmenéses gyomorfertőzésben szenvedő páciens a felírt antibiotikum-kúra miatt esik vissza újra és újra.

Hasmenéses fertőzést okozhat a felesleges antibiotikum-kezelésA Clostridium difficile, vagy C. difficile leggyakrabban az antibiotikum kúrán lévő, illetve kórházban ápolt betegeket támadja meg és időnként olyan súlyos hasmenéses tüneteket okoz, ami akár végzetes is lehet. Ez az egyik leggyakoribb kórházi fertőzés, ami sok esetben kiújul, főként az újabb antibiotikumkúrát követően.

A Minneapolisi Veterán Egészségügyi Központ tudósainak vizsgálatai szerint a C. difficilével fertőzöttek 57 százaléka kap antibiotikumot a kezelés során. Közülük 77 százalék azoknak az aránya, akik legalább egy plusz dózis gyógyszert kaptak, 26 százalékukat pedig teljesen feleslegesen kezelték antibiotikumokkal. A vizsgálatot végző tudósok szerint az orvosok gyakran írnak fel antibiotikumot a műtétek utáni fertőzések elkerülésére és a húgyúti betegségek, valamint a tüdőgyulladás kezelésére, még akkor is, ha nincs egyértelmű bizonyíték a betegségek és fertőzések jelenlétére.

„A mostani kutatás akár figyelmeztetés is lehet az orvosoknak és pácienseknek, hogy tényleg csak akkor használjanak antibiotikumokat, amikor arra valóban szükség van, különösen azokban az esetekben, ha a beteg már átesett a C. difficile fertőzésen” – nyilatkozta Dr. Megan Shaughnessy, a kutatás vezetője. „A C. difficilés betegek esetében ugyanis rendkívül magas az újrafertőződés esélye az antibiotikum kezelés után, így nagy körültekintéssel kell eljárni ezeknek a pácienseknek a kezelésekor.”

A kutatás részletes leírása az Infection Control and Hospital című tudományos szaklap februári számában lesz olvasható.