Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Gátolják az Alzheimer útvonalait a sejtekben a zöld tea- és a vörösbor-kivonatok

A Leeds Egyetem legújabb kutatása azt mutatja, hogy a zöld teában és a vörösborban lévő természetes vegyületek gátolják az Alzheimer-kór útvonalának egyik kulcsfontosságú lépését. A laboratóriumi kísérletek első szakaszában a kutatók azonosították azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy a káros fehérjecsomók az agysejtekre tapadva azok pusztulását okozzák. Ezt az útvonalat sikerült gátolni a zöld teából kivont EGCG és a vörös orból kinyert reszveratrol felhasználásával.

Gátolják az Alzheimer útvonalait a sejtekben a zöld tea- és a vörösbor-kivonatokA Journal of Biological Chemistry szaklapban közzétett eredmények új céllal szolgálnak a jelenleg gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztésében. A kutatást vezető Nigel Hooper professzor elmondta, a felfedezés újabb előrelépést jelent az Alzheimer-kór okának és lefolyásának megértésében. „Tévedés, hogy az Alzheimer-kór az öregedés természetes velejárója. Ez egy betegség, amit végül az ehhez hasonló új gyógyszercélok felfedezésének köszönhetően gyógyíthatunk majd” – állítja a professzor.

Az Alzheimer-kórt az amiloid fehérjék jellegzetes felhalmozódása jellemzi az agyban, amelyek összetapadva különféle alakú toxikus, ragacsos golyókat alkotnak. Ezek az amiloid golyók úgy kapcsolódnak az agysejtek felszínéhez, hogy a sejt felszínén lévő fehérjékhez, az úgynevezett prionokhoz kötődnek, ami az idegsejt rendellenes működését, majd pusztulását okozza.

A kísérlet során a kutatók kémcsőben mesterséges amiloid golyókat hoztak létre, amit aztán emberi és állati agysejtekhez adtak. Amikor a vörösbor és a zöld tea kivonatait is hozzáadták, amikről az utóbbi időben kiderült, hogy átformálják az amiloid fehérjéket, az amiloid golyók nem károsították többé az idegsejteket. Ennek az volt az oka, hogy a formájuk eltorzult, így nem tudtak a prionokhoz kötődni, és akadályozni az idegsejt működését.

„Első alkalommal sikerült kimutatnunk azt is” – tette hozzá Hooper professzor, „hogy amikor az amiloid golyók a prionhoz kötődnek, még több amiloid termelődését váltja ki, ami ördögi kört indít meg”. A kutatás következő szakaszában azt vizsgálják majd, pontosan hogyan pusztítja el az amiloid-prion kölcsönhatás az idegsejteket, hogy ezáltal még jobban megérthessük az Alzheimer-kór lefolyását.