Herpesz – inkább előzzük meg!

Ugye ismerős a helyzet, amikor – különösen fontos megbeszélések előtt – az ajkak tájékán bizseregni kezd a bőr, feszül és viszket, majd kicsivel később a kivörösödött bőrön apró, fájdalmas hólyagok jelennek meg? Néhány nap múlva ezek felszakadnak és leszáradnak. Néhány nap múlva azután vége a rémálomnak, a hegek begyógyulnak – a legközelebbi alkalomig, napokkal vagy évekkel később.

A herpeszvírusok világszerte elterjedtek. A hólyagok tartalma közvetlen kapcsolat révén, például csókkal, köhögéskor és tüsszentéskor apró cseppek révén kerül át más emberre. Közös használati eszközök is fertőzést okozhatnak. Nem lehet pontosan tudni, hány ember hordozza magában a vírust, úgy becsülik azonban, hogy 85%-uk az 1. típusú, 25%-uk a 2. típusú vírussal fertőzött. A legtöbb embernél – elsősorban gyermekkorban – észrevétlenül történik meg az első fertőzés, és a vírushordozóknak csak egy részénél kerül sor az ismert formájú kitörésekre. Ezeket testi, vagy lelki megterhelések váltják ki.

Különösen gyakran jelentkezik lázzal kísért fertőzés azoknál, akiknek az immunrendszere más fertőzések révén legyengült. Erős napsugárzás, sérülés, vagy nőknél a havi vérzés is produkál olyan szituációt, amelyben az ajakherpesz gyakran fellép. Az olyan lelki stressz, mint az undor, ijedtség, vagy félelem is kiválthatja a vírustámadást.

A betegséget a Herpes simplex vírus (HSV) 1. és 2. típusa váltja ki. Az első fertőzés után tünetmentesen megbújik az ideggyökökben. Csak bizonyos szituációkban hagyja el hirtelen rejtekhelyét, az idegpályákon „visszakúszik” a bőrre és a nyálkahártyára, és megtámadja annak felső rétegét.

A herpeszvírus 1. típusa az ajkakat fertőzi meg, kevésbé az orrot és ritkán a szemet, a 2. típusú főként a végbélnyílás és a nemi szervek környékét. A herpeszvírus a vírusok olyan nagy családja, amely más betegségeket is okozhat – pl. a bárányhimlőt és másodlagos fertőzésként az övsömört.

Hogyan kerüljük el?

A herpeszvírus mindenütt előfordul, a fertőzés elleni védelem ezért csaknem lehetetlen. Ráadásul a legtöbb ember már gyermekkorában megfertőződik. Az erős immunrendszer azonban vélhetően gondoskodik arról, hogy a vírus kevésbé legyen képes aktiválódni. Ezért ajánlatos a védelmet cinkkel, szelénnel, valamint C- és E-vitaminnal erősíteni. Az elegendő alvás, mozgás és egészséges táplálkozás is segíti az immunrendszert. Egy tanulmány szerint jó eredményeket hoztak a softlézer kezelések. Ez az eljárás fájdalommentes, és megfelelő védelmet ad a visszatérő ajakherpesz ellen.

Tanácsok: Ha a fertőzés már éppen a hólyagosodás-fázisban van, ügyelni kell arra, hogy a hólyagocskák felrepedése során a fertőzés ne terjedhessen tovább. A beteg evőeszköze, tányérja ez idő alatt mások számára tabu, ugyanígy a kéztörlő is. Néhány napra le kell mondania még a csókról is. Bármely szer felvitelét vattapálcával kell elvégezni, soha nem az ujjunkkal.

A herpesz tünetei

Az első fertőzés csaknem mindig észrevétlenül történik. Ha mégis jelentkeznek a betegség tünetei, ez a következő formában történik: rossz közérzet, magas láz, számos fájdalmas hólyagocska a szájban és kívül, az ajkak körül, szájszag, gyerekeknél vonakodás az evéstől és ivástól a fájdalom miatt. Az állkapocs és nyak körüli nyirokcsomók duzzadtak. A herpesz komplex tüneteihez tartozik a szájpenész és az aftás szájgyulladás.

Egészen kis gyerekeknél és legyengült immunrendszerű felnőtteknél a herpeszvírus az első fertőzés során mást testrészeken is jelentkezhet, és például kiterjedt bőrgyulladáshoz (herpes dermatitis) vagy életveszélyes agyvelőgyulladáshoz (herpes encephalitis) is vezethet.

Az ajakhólyagok ismert tünete a testben lévő vírusok aktiválódása révén jelentkeznek. Első tünetei bizsergés és feszítő érzés, vagy fájdalmas viszketés többnyire az ajkakon. Röviddel ez után jelentkeznek a tipikus herpeszhólyagocskák, melyek többnyire csoportosan helyezkednek el. Ezek átlátszó (de nagyon fertőző) folyadékkal telnek meg, később homályossá válnak. A hólyagocskák egybefolynak, felszakadnak és kiszáradnak. Néhány nap, vagy legfeljebb egy hét múlva nyomtalanul eltűnnek.

A herpesz kezelése

Az egyszerű herpeszhólyagocskák az ajkakon ugyan kellemetlenek, de veszélytelenek. Más a helyzet, ha a fertőzés súlyos, a szemet vagy a nemi szerveket érinti, vagy a hólyagocskák erős betegségérzettel párosulnak: ez esetben feltétlenül menjünk orvoshoz. Babák, vagy kisgyermekek esetében is keressük fel az orvost, ha hólyagocskák láthatók a szájban.

Az ajakherpesz elleni házi szerek palettája meglehetősen nagy: a legkülönbözőbb anyagok csökkentik a viszketést és a fájdalmat, kiszárítják a hólyagokat és/vagy fertőtlenítenek, és ezáltal lerövidítik a gyógyulás idejét. A legtöbb szer hatása azonban tudományosan nem igazolt, és ami az egyik embernél segít, másnál nem mutat hatást.

Házi szerek

Az alábbi házi szereket kell felvinni feszítő érzés jelentkezése esetén, egy próbálkozást mindenképpen megérnek: fogkrém, méz, teafaolaj, méhszurok, aloe vera, szódabikarbóna, vöröshagyma, citromlé, tejszínhab, vagy egy tiszta kendő, melybe összetört jeget csomagolunk, és naponta többször elhelyezzük a gyógyítandó helyre.

Laboratóriumi kísérleteket során hatékonynak bizonyult a fekete ribizli és a zsálya rebarbarával és a borsmentával kombinálva. Sikeres volt a balzsam- vagy citromfű is, amelyek gátolják a herpeszvírus behatolását, következésképpen a fertőzés terjedését.

Magunk is készíthetünk citromfűlét: 50 g levelet öntsünk le 1/2 liter forrásban lévő vízzel, 10 perc múlva szűrjük és hűtsük le. Ha már jelentkeznek a hólyagok, segít a cinkkenőcs, vagy a kiszárításhoz a fekete tea. Zsíros kenőcsök segítik a sebek gyógyulását.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a herpesszel kapcsolatban, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A homoktövis csodái