Segíthet az asztma kezelésében a D-vitamin

A napfényben töltött idő hatással van az asztmások állapotára az immunrendszer változásának révén – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a londoni King’s College csapata végzett. Az eredmények alapján az alacsony D-vitamin szint a panaszok súlyosbodásához köthető. Az asztmások légszomjjal küzdenek, amikor légútjaik gyulladttá, duzzadttá és szűkebbé válnak. Legtöbbjüket szteroidkészítményekkel kezelik, de ez nem mindenkinél hatékony. D-vitamin terápiát egyelőre nem teszteltek az asztmások körében.

Segíthet az asztma kezelésében a D-vitamin„Tudjuk, hogy a magas D-vitamin szintű betegek asztmája jobban kezelhető. Az összefüggés rendkívül erős” – mondta Catherine Hawrylowicz professzor, akinek csapata a D-vitamin interleukin-17 vegyületre gyakorolt hatását vizsgálta. Ez az anyag az immunrendszer részeként segít a fertőzések leküzdésében, ugyanakkor túl magas szint esetén kapcsolatba hozható az asztmával. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján a D-vitamin képes volt csökkenteni az interleukin-17 szintjét 28 asztmás beteg vérmintájában.

A kutatócsoport most klinikai teszteket végez arra vonatkozóan, hogy a „napfényvitamin” képes-e a tünetek enyhítésére. Olyan pácienseket vonnak be a vizsgálatba, akiknek szervezete nem válaszol a szteroidos kezelésre, és hétszer magasabb interleukin-17 szinttel rendelkeznek.

„Úgy véljük, hogy a D-vitamin kúra a szteroid-rezisztens betegek szervezetében olyan változást idézhet elő, melynek nyomán képesek lesznek reagálni a gyógyszeres terápiára, illetve a szteroidos kezelés alatt állóknál lehetővé teszik a dózis csökkentését” – tette hozzá Hawrylowicz professzor, aki szerint a bőr takarása, illetve az UV-szűrős krémek használata ugyan növelheti az asztmások arányát, de ezzel az összefüggéssel óvatosan kell bánni, hiszen a túlzott napfénynek való kitettség káros.

Malayka Rahman, a Brit Asztma Alapítvány nevében így nyilatkozott: „Az asztmások többségénél a jelenleg elérhető gyógyszerek hatékonyak az állapot kézben tartására, de tudjuk, hogy nem működnek mindenkinél. Éppen ezért az új kutatások kiemelkedő fontosságúak. Azt is tudjuk, hogy az asztmások körül sokan aggódnak a gyógyszereik mellékhatása miatt, tehát ha a D-vitamin révén csökkenthetővé válna a dózis, nagymértékben javulna az érintettek életminősége. Várjuk a klinikai tesztek eredményeit.”