Szép is, jó is: eper!

Eperszezon! A piros finomság a nyár talán legillatosabb, legegészségesebb élvezetét kínálja. Az eperből soha nem elég, de nem baj, ha túl sokat eszünk belőle, mivel a földieper 90 százaléka víz, és a gyümölcs rendkívül alacsony tápértékű: 100 gramm földieperben 32 kcal van. Jó tudni azonban, hogy fontos vitaminok és ásványi anyagok is találhatók benne.

A földieper rendkívül finom és ideális „karcsúsító” gyümölcs. Ez természetesen mindaddig érvényes, amíg nem tejszínhabbal vagy porcukorral fogyasztjuk. Legjobb magában enni, vagy mézzel édesített joghurttal.

A földieperben több a C-vitamin, mint a narancsban. Táplálkozási szakértők régóta ajánlják nagy folsav- és vastartalma miatt vérszegénység ellen. Nagy kalciumtartalma véd a csontritkulástól, kálium- és magnéziumtartalma a szívet védi. Ezen kívül található benne szalicilsav, amely a köszvényes és a reumás fájdalmakat enyhíti. Másodlagos növényi anyagai, a fenolos savak védenek a rák ellen, és megakadályozzák az érelmeszesedést.Frissen együk!

A földieper eltarthatósága

A földieper nagy víztartalma miatt nyomásra érzékeny, könnyen romló és hamar elveszíti aromáját, ezért csak óvatosan szállítható és tárolható. A szemeket egymás mellé (de soha nem egymásra) téve 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben.

Mosás után a szemekről óvatosan, egyenként itassuk le a vizet. Csak ez után szabad a szárat és az apró leveleket eltávolítani. A friss eper nemcsak jobb ízű, hanem egészségesebb is. A benne lévő vitaminok és másodlagos növényi anyagok hosszú szállítás során károsodhatnak.

Mi van egy adagnyi (250 gramm) földieperben?

  • 80 kcal
  • 1 g zsír
  • 40 mikrogramm folsav
  • 162,6 mg C-vitamin
  • 62,6 mg kalcium
  • 37,6 mg magnézium
  • 362,5 mg kálium

Gyors, könnyű epres recept

Hozzávalók:
½ kg eper
¼ kg mascarpone
tejszín vagy tej
cukor
vaníliás cukor
eperlikőr
tejszínhab

Az epret mossuk meg, vágjuk apró darabokra, szórjuk meg ízlés szerint cukorral (el is maradhat), vaníliás cukorral. Öntsünk rá eperlikőrt, keverjük össze, és hagyjuk állni 30 percet. A mascarponét keverjük ki, lágyítsuk tejjel vagy tejszínnel, ízlés szerint cukrozzuk. Egy kehely aljára szedjünk az eperből, tegyünk rá a krémből, így rétegezzük, a tetejére eper kerüljön, illetve díszítésnek tehetünk felvert tejszínhabot.

(Németből fordította: Koncz László)