Hatékonyabb a pattanások ellen a természetes alapanyagú készítmény

A Granadai Egyetem kutatói új készítményt szabadalmaztattak az akne kezelésére, amely teljes egészében természetes alapanyagokból készül, és sokkal hatékonyabb, mint a mesterséges anyagok, amelyek rezisztenciát és mellékhatásokat okozhatnak. A Mikrobiológiai Tanszék által kifejlesztett anyag fő összetevője egy kör alakú, 70 aminosavból álló fehérje, az AS-48, amit az Enterococcus baktériumok termelnek, és nem rendelkezik ismert hemolitikus vagy toxikus hatással.

A kutatást vezető Mercedes Maqueda-Abreu elmondta, hogy az emberi bőr amellett, hogy az első fizikai határvonal, amely a külvilágtól védi a szervezetünket, egyfajta biológiai gátnak is tekinthető, amelyben különféle jótékony baktériumok és gombák élnek, amelyek meggátolják a kórokozók elszaporodását. Amikor ez a természetes egyensúly felborul, olyan nehezen kezelhető fertőzések alakulhatnak ki, mint az akne, vagy a Staphylococcus aureus illetve Streptococcus pyogenes baktériumok okozta fertőzések.

Az akne kialakulásáért a Propionibacterium acnes baktériumok elszaporodása felelős azokon a területeken, ahol sok faggyú termelődik. A hagyományos gyógyszerek nem mindig hatékonyak, mert rezisztenciát alakíthatnak ki, vagy mellékhatásokkal járhatnak.

Jön a megoldás?

A kifejlesztett új készítmény antibakteriális hatású természetes anyagokon alapul, így kozmetikai és/vagy gyógyszerészeti összetevőként is használható az ilyen jellegű fertőzések megelőzésében és kezelésében. A szabadalmaztatott készítmény fő összetevője, az AS-48 fehérje széles spektrumú hatással rendelkezik a Gram pozitív baktériumokkal szemben. E kórokozók közé tartoznak többek között a Staphylococcus, a Streptococcus, a Clostridium, a Micobacteriaceae és a Listeria különböző törzsei is.

A kutatók azt állítják, hogy az új fejlesztésű készítménynek többféle alkalmazása is lehet majd az ember- és állatgyógyászatban, valamint az élelmiszerek biológiai konzerválásában is.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mikor veszélyes a tályog?