Hogyan lehet megelőzni a B-12-vitamin-hiányt?

Az időseknek, vegetáriánusoknak és vegánoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk rá, hogy étkezési szokásaik megváltoztatásával elegendő B-12 vitamint juttassanak a szervezetükbe. A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a legtöbb jól ismert B-12-forrás olyan formában tartalmazza a vitamint, amit az emberi szervezet nem is képes hasznosítani.

20130724-b12-vitamin-02Fumio Watanabe és kollegái szerint a legtöbb B-12-forrás állati eredetű (tej, tojás, hús, hal), bár elvétve találni olyan növényi táplálékokat is, amiben nagy mennyiségben megtalálható a B-12. Az egyetlen élő organizmusok, amelyek képesek a B-12-vitamin előállítására, az állatok bélrendszerében élő baktériumok, amelyek egyes növények felszínén és közelében is képesek megélni, így ellátják őket a szükséges tápanyagokkal.

Az állati eredetű táplálékot mellőző vegetáriánusok és vegánok vannak a legnagyobb veszélyben a B-12-hiány kialakulásának szempontjából, de az emésztőrendszeri megbetegedésben szenvedő időseknél is nagy eséllyel alakulhat ki B-12-hiány, mivel az ő szervezetük nem képes megfelelőképpen felszívni az élelmiszerekben található B-12-t. Az alacsony B-12-szint növelheti a vér homocisztein-koncentrációját, ami szívbetegségek, agyvérzés és más betegségek kialakulásához vezethet.

A tudósok közel 100 kutatás eredményeit vizsgálták meg a mostani tanulmány elkészítése során. Vizsgálataik szerint a legtöbb, B-12-pótlás szempontjából fontosnak tartott élelmiszer, mint például az étrend-kiegészítőként is forgalmazott Spirulina nevű alga, és bizonyos puhatestűek csak pszeudo-, azaz hamis formában tartalmazzák a vitamint, amit az emberi szervezet nem képes hasznosítani. Fontos még tudni, hogy az élelmiszerek főzés és hosszú tárolás következtében elveszíthetik valódi B-12-tartalmukat. A tudósok szerint a vegánoknak erjesztett ételekkel, két másik típusú ehető algával, valamint gombafélékkel kellene pótolniuk a B-12 hiányát.

Az időseknek inkább a B-12-vel dúsított ételeket, valamint a hal- és kagyló-kivonatokat ajánlják, amelyek a szervezetük által is felhasználható formában tartalmazzák a vitamint.