Zavarja az alvást a telehold

Egy harminchárom önkéntes részvételével végzett laboratóriumi kutatás kimutatta, hogy a telehold hatása zavarja az alvást. A Current Biology szaklapban közzétett tanulmány szerint amikor a Hold kerek volt, a résztvevők a teljesen elsötétített szobában is nehezebben tudtak elaludni, és alvásuk minősége rosszabb volt. A kutatók ezen kívül a természetes biológiai óra működésével összefüggő melatonin hormon szintjének visszaesését is kimutatták az alanyokban.

Zavarja az alvást a teleholdAmikor sötét van, a szervezetünk több melatonint termel, világosban pedig kevesebbet. Ha este túl sok éles, vagy napközben túl kevés fény behatása ér bennünket, az felboríthatja a szervezet normális melatonintermelési ciklusait. A Bázeli Egyetem kutatói azonban Christian Cajochen professzor vezetésével azt állítják, hogy a Hold hatásai függetlenek az égitest fényességétől.

A kísérlet során az önkéntesek nem ismerték a vizsgálat célját, és ágyukból nem láthatták a Holdat a laboratóriumban. Az alanyokat két különböző éjszaka szoros megfigyelés alatt tartották. Az eredmények azt mutatták, hogy telehold környékén az alvással összefüggő agyi aktivitás közel harmadával esett vissza, és a melatoninszint is lecsökkent. A résztvevőknek teleholdkor öt perccel tovább tartott elaludni, és húsz perccel rövidebb ideig aludtak.

Cajochen professzor úgy összegezte az eredményeket, hogy az emberi alvást a holdciklus befolyásolja még akkor is, ha nem látjuk ténylegesen a Holdat, és nem vagyunk tisztában az aktuális holdállással. Egyesek különösen érzékenyek lehetnek a Hold hatásaira.