Asztmásoknak vasárnap: futás az egészségért

Immár harmadik éve – szervezik meg az orrlégzéses gyaloglást/futást asztmások és nem asztmások számára. Mindenki leragasztott szájjal sétálja, gyalogolja, futja körbe a Margitszigetet – állapotának, teherbírásának megfelelő tempóban. Ez nem verseny lesz, kizárólag a részvétel, a helyes légzéssel végzett mozgás számít!

Futás leragasztott szájjal2013. szeptember 16-22-ig tart a nemzetközi Lélegezz az orrodon! hét. Ebből az alkalomból a szervezők felhívják a figyelmét az orron keresztüli légzés gyógyító erejére és az így végzett mozgás fontosságára, és ennek keretében kerül sor az Orrlégzéssel a Margitsziget körül – futás vagy gyaloglás leragasztott szájjal – rendezvényre.Vigye el a családját is!

Időpont: 2013. szeptember 22. vasárnap, 9:30 óra

Helyszín: (cél/start): a Margitszigeti nagyrét parkoló felőli szélén, a Thermál Hotellel szemben

Program:

  • 9:30: Gyülekezés, regisztráció, mindenki kap ajándékba egy tekercs speciális ragtapaszt, amivel leragasztja a száját és az első 80 regisztráló kap ajándékba egy feliratos pólót is. (Ha megvan még a tavalyi, hozza el magával!)
  • 10:00: Köszöntjük a résztvevőket, beszélünk az orrlégzés szerepéről, a szájlégzés következményeiről, Buteyko professzor módszeréről és elmondjuk, hogyan kell helyesen végrehajtani a feladatot.
  • 10:30: Start
  • 10:50: Folyamatos célba érés, emléklapok átadása, utána kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel.

A részvétel ingyenes. Ivóvízről, csomagmegőrzésről a szervezők gondoskodnak.
A szájlégzés okozta fogászati problémákra való tekintettel az eseményen részt vesz Dr. Hermann Gábor fogszabályozási specialista is, a téma kiváló szakértője.

Mint ahogy a Natúrszigeten már írtunk erről, a 20. században végzett kutatások megerősítették, hogy a hiperventilláció, vagyis a túl erős légzés gyakrabban fordul elő, mint korábban gondolták. Vizsgálatok szerint minden tizedik egészséges ember hiperventillál, és ez a százalékos arány még magasabb lehet a különböző krónikus betegségekben szenvedőknél. Ugyanakkor felmerült, hogy a hiperventillációt az orvosok gyakran nem veszik észre és nem kezelik megfelelő módon. A Buteyko-féle légzésterápia célja az, hogy ezt a krónikus hiperventillációt ellensúlyozza, és újratanítsa az agyi légzőközpontot a megfelelő légzésre.

A helytelen légzés rengeteg embert érint, szinte minden családban van asztmás, allergiás, orrdugulásos, fogászati problémás, pánikos, apnoés, horkolós, magas vérnyomásos, fejfájós stb. beteg. Érdemes tehát részt venni, többet megtudni az orron át való légzésről.

A Buteyko Légzés Központ, a HermannOrtho fogászati klinika és az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közös rendezvényére minden korosztályból várnak résztvevőket.

Az eseményről, illetve a módszerről bővebben tájékozódhat a www.buteyko.hu címen.

Varga-Szilágyi Gyula
Buteyko terapeuta