Léteznek egyszerre olcsó és egészséges ételek

Az alább felsorolt élelmiszerek azon túl, hogy hosszú időre eltelítenek, tele vannak antioxidánsokkal is, valamint olyan tápanyagokkal, melyet a szerveztünk magától nem tudna előállítani, ráadásul a zsírégetést is felgyorsítják, és ha még ez sem elég, védelmet nyújtanak a szívbetegség és a rák ellen, valamint csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Léteznek egyszerre olcsó és egészséges ételekS hogy mik ezek a csodálatos képességű ételek? Kezdjük mindjárt a zabbal, ami egyrészt kiváló reggeli alapanyag, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően a cukrot csak fokozatosan juttatja a szervezetbe, így tovább jóllakottnak érezzük magunkat. A zab emellett tele van vízben oldódó rostokkalés a koleszterinszintre is jótékony hatással van.

Egy második igen értékes táplálék a tonhal, ami szintén nem túl drága, viszont ehetjük szendvicsben, tésztával vagy salátába keverve is. Értékes omeaga-3 zsírsavakat tartalmaz, emellett tele van fehérjével, és számos hasznos ásványi anyaggal, például szelénnel, magnéziummal és káliummal.

A babról sem szabad elfeledkezni, mert bár gázképző hatása járhat kellemetlenségekkel, mégis egy rendkívül tápláló ételről van szó, melyet önmagában is kiválóan lehet fogyasztani. A bab rostban gazdag, antioxidánsokat is tartalmaz, és számtalan módon felhasználható.

Talán az egyik legsokoldalúbb étel a tojás, amely szintén nagyszerű fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára különösen ajánlott. Emellett, aki tojást fogyaszt, 18 egyéb tápanyagot vesz magához, többek között B12 és D vitamint.

A káposzta egy másik olyan étel a bab mellett, ami nem kap kellő elismerést, pedig béta karotinban és C vitaminban egyaránt gazdag, sőt rostokat is tartalmaz bőven. Lehet, hogy az illata nem a legjobb, de annál egészségesebb.

A banán az egyik legkönnyebben fogyasztható étel, a nap bármely szakában ehetünk egyet, jót tesz a szív- és érrendszerünknek, továbbá káliumban is gazdag, így a csontokat is erősíti.

A banánnál kevésbé népszerű étel a barna rizs, pedig fehérjét, B1 vitamint, kalciumot, magnéziumot, rostokat és káliumot is tartalmaz, melyek mind igen jót tesznek a szervezetünkkel. A glikémiás indexe kellően alacsony, ezért jóval tovább jóllakottnak érezzük magunkat utána, mintha hagyományos fehér rizst fogyasztanánk.

Utolsóként egy nagyon alulbecsült étel következik, a burgonya, amit szénhidráttartalma miatt általában nem ajánlanak, pedig emellett még számtalan hasznos tápanyag található benne, többek között antioxidánsok. Ráadásul bizonyítottan rákellenes összetevőket is tartalmaz, így ideje lenne jobban megbecsülni.