Zöldségek, gyümölcsök 50 kalória alatt (1.)

Szinte minden diéta alapja a sok zöldség és gyümölcs, de vajon tudjuk-e, melyikben mennyi kalória van? Aki mindennap számolgatja, hány kalóriát fogyasztott, annak segítünk ezzel a rövid összeállítással. Összegyűjtöttünk 22 olyan zöldséget és gyümölcsöt, amelyeket bátran fogyaszthatunk fogyókúra alatt is, hiszen kevesebb, mint 50 kalóriát tartalmaznak.

Retek

Hihetetlen, de a retekben mindössze 1, azaz 1 kalória van, úgyhogy még a legkeményebb fogyókúrázók is bátran ropogtathatják.

Paprika

Egy szelet nyers paprikában 2 kalória van. Számtalan tanulmányban olvashatjuk, hogy a paprika fogyasztása gyorsítja a kalóriaégetést, folsavat, B6-vitamint tartalmaz és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.Bűntudat nélkül ehetjük

Karfiol

Egy karfiolrózsában 3 kalória van, emellett nagyon egészséges is. Bátran építsük be a diétánkba.

Eper

Egy szem eper 4 kalóriát tartalmaz, az egyik legegészségesebb gyümölcs, számos tanulmány szerint a cukorbetegség és a szívbetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik.

Újhagyma

Egy újhagymában 5 kalória van, így ha bírja a gyomrunk, akkor tegyük bátran salátába vagy húsok mellé, akár sütve is.

Zeller

A legtöbb diéta egyik alap hozzávalója a zeller, mindössze 6 kalóriát tartalmaz. Energiabomba, és a rákos sejtek elburjánzását is megakadályozza.

Spenót

Ami a legtöbb gyermek rémálma, az a legtöbb fogyókúrázó számára finomság, hiszen mindössze 7 kalóriát tartalmaz egy friss spenótlevél. Folsavban, omega-3-zsírsavakban és vasban is gazdag zöldség, és Popeye óta tudjuk, hogy pozitív hatással van az izomépítésre is.

Uborka

Egy uborkában összesen 8 kalória van, így bátran fogyaszthatjuk.

Zöld spárga

4 főtt spárgában 12 kalória van. Fogyaszthatjuk salátában, húsok mellé köretként, levesben. Ellenállhatatlan.

Brokkoli

Egy brokkolirózsában 13 kalória van és rengeteg kalcium.Levesnek, salátába, mártásnak

Gomba

A híresztelésekkel szemben a gomba is stabil hozzávalója lehet egy kalóriaszegény diétának, hiszen egy szeletben mindössze 15 kalória van.

Citrom

Egy citrom összesen 16 kalóriát tartalmaz és rengeteg C-vitamint.

Barack

Édes, lédús, és mindössze 17 kalóriát tartalmaz ez az isteni finom gyümölcs!

Cukkini

Akár salátába, akár sütve húsok mellé köretként, fogyasszuk bátran a cukkinit lelkiismeret furdalás nélkül, hiszen egy cukkiniban összesen 18 kalória van.

Paradicsom

Az egyik legfinomabb zöldség kétségkívül a paradicsom, főleg, ha tudjuk, hogy egy paradicsomban mindössze 22 kalória van, ráadásul csökkenti a rák előfordulásának esélyét és a szívbetegségek kialakulását.

Ananász

Egy szelet ananászban mindössze 28 kalória van és rengeteg vitamin. Ha a fogyókúra ideje alatt nagyon kívánjuk az édességet, akkor az ananász a mentőövünk lehet: édes, lédús és egészséges.

Szőlő

10 szőlőszemben 35 kalória van, így ha nem fürtszámra esszük a gyümölcsöt a fogyókúra alatt, nem lehet gond a kalóriákkal.

Alma

Ismerjük a mondást: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Egy fél alma mindössze 37 kalóriát tartalmaz.

Cseresznye

10 db cseresznyében 43 kalória van, így ezt a gyümölcsöt is büntetlenül fogyaszthatjuk diéta alatt.

Mandarin

A téli időszak egyik legkedveltebb gyümölcse a mandarin, mindössze 44 kalóriát tartalmaz. Ráadásul néhány tanulmány szerint a gyümölcsnek magas a C-vitamin tartalma és felgyorsítja a zsírégetést is.

Savanyú káposzta

Akinek bírja a gyomra, fogyasszon sok savanyú káposztát: nemcsak nagyon jó immunerősítő, hanem mindössze 46 kalóriát tartalmaz.

Kivi

Egy kiwiben 47 kalória van, ráadásul a gyümölcs jótékony hatással van az alvásra is. Ha elalvás előtt két órával fogyasztunk a gyümölcsből – állítólag – nyugodtan és békésen fogunk aludni.

(Németből fordította: Sophie)